Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Louis Nouws
wo 19 augustus 2020

50 years Hendrix in heaven

Blog

Vrijdag 18 september is het 50 jaar geleden dat gitaarvirtuoos en muzikale grootheid Jimi Hendrix overleed. Zijn plotselinge dood – op 27-jarige leeftijd – sloeg in als een bom. Hendrix was de meest spectaculaire gitarist ooit en een groot vernieuwer, nog altijd een belangrijke inspiratiebron voor veel muzikanten.

In de huidige editie van ons magazine – verkrijgbaar bij de betere boekhandel en veel platenzaken, of via onze site – verduidelijken Hendrix-kenners Peter de Ruiter en Wim Bot het belang van de gitarist aan de hand van het legendarische nummer Machine Gun. Niet alleen in muzikaal opzicht, maar ook in de maatschappelijke en politiek context van de rumoerige jaren zestig.

Uit het essay: ‘Jimi Hendrix was geen activist in de Vietnam- en burgerrechtenbeweging. Dat moeten we ook postuum niet van hem willen maken. Hij was een popster met een groot charisma, in de traditie van zwarte musici als B.B. King en Muddy Waters. Electric Church Music noemde Hendrix zijn muziek die bedoeld was voor de mensen uit zijn parochie, een steeds groter wordend aantal, wereldwijd. Als kind van zijn tijd was hij nauw betrokken bij het lot van soldaten en zwarte burgers en zocht hij naar een vreedzame, harmonieuze wereld, zoals blijkt uit onder meer de introductie van Machine Gun en uit de tekst van Power Of Love. “Soms voel ik me een boodschapper”, merkte hij eens op in een interview. Tijdens de jaarwisseling van 1969 naar 1970 was Machine Gun zijn boodschap van dat moment. Een anti-oorlogswerk dat tijd en plaats overstijgt, een muzikaal equivalent van Pablo Picasso’s Guernica (1937).’

En nog iets voor de echte Hendrix-liefhebber: In de Koppelkerk te Bredevoort is van 5 september t/m 11 oktober een fototentoonstelling aan Hendrix gewijd, inclusief een aantal bijzondere items. De Koppelkerk is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. Voor meer info www.koppelkerk.nl. De entree is € 6,- (inclusief een kop koffie en toegang tot andere expositie).