Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Concerttip

Tekst: Bram van Schaik
ma 8 mei 2023

Atmosphere predikt spanning en hoop

Concerttip

Of ik eens iets anders wilde proberen, suggereerde een Amerikaanse vriend met wie ik hoofdzakelijk punk en garagerock uitwissel. Dus volgde ik de link naar Atmosphere, een hiphopduo uit Minneapolis. Laat die net een nieuwe plaat hebben én deze week in Nederland optreden.

One of our favorites, brilliant live performer’, luidde zijn aanbeveling, ondersteund met een foto van al het werk dat is verschenen en bij hem in de platenkast staat. Best ontluisterend: Atmosphere's rapper Slug en producer Ant zijn al sinds 1996 actief, hebben, de laatste meegerekend, dertien albums uitgebracht zonder dat ik er ooit van had gehoord. Inhaalslag, en dan maar meteen beginnen met de nieuwste worp, So Many Other Realities Exist Simultaneously dat vorige week verscheen
 
Uit de begeleidende tekst: dit album bevat misschien wel het meest persoonlijke werk van Atmosphere tot nu toe. De odyssee begint met een zachtere benadering dan recente werken, waarbij het openingsnummer Okay schijnbaar gericht is op het troosten en geruststellen van de luisteraar. Terwijl Slug rapt over een van de meest fonkelende producties die Ant ooit heeft uitgebracht, legt het nummer de basis voor een albumlange oefening in onhandig bewustzijn. Maar hoe voorzichtig het album ook begint, er is vanaf het begin een onmiskenbaar gevoel van onbehagen dat zich gedurende het hele project blijft ontwikkelen.
 
Van de subtiele paniek in nummers als Dotted Lines tot de openlijke angst van nummers als In My Head, het onbehagen tussen nummers is onmiskenbaar. Maar terwijl de tranen opkomen, vinden ze weer een oplossing in nummers als Still Life, waarvan de hoopvolle kijk de spanning van het album relativeert. De ritmes op So Many Other Realities horen bij de meest inventieve van Atmosphere's carrière. Ants speelse percussie op In My Head fungeert als een mooi tegenwicht voor de rollende tekst, terwijl de drumpatronen op Holding My Breath en Bigger Pictures Slug in staat stellen om met zijn flow te spelen en zo de angst die de plaat drijft, te onderstrepen.

Waar eerdere albums waren gericht op betekenisvolle zaken als familie en broederschap, is So Many Other Realities een bijna zenuwslopende opgraving van paranoia, geïnspireerd door de algemene malaise van een door de pandemie vermoeide samenleving vol burgerlijke onrust. Hoewel de spanning in deze nummers voelbaar is, getuigt het album tegelijk van hoop.
 
Atmosphere live: 12 mei in de Melkweg, Amsterdam.