Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Tourtip

Tekst: Louis Nouws
vr 22 september 2023

Beatrice zingt Brel

Tourtip

Op 9 oktober is het 45 jaar geleden dat Jacques Brel overleed. Zangeres en songwriter Beatrice van der Poel brengt een eerbetoon aan de charismatische Belgische zanger in de vorm van haar nieuwe theaterconcert Beatrice zingt Brel.

Foto Jano van Gool

Begeleid door piano, viool en contrabas, vertolkt zij zijn mooiste chansons in het Nederlands. De voorstelling gaat op 9 oktober in première in de Kleine Komedie in Amsterdam en tourt vervolgens tot maart volgend jaar door het land. Op 9 oktober komt ook het nieuwe album van Beatrice van der Poel Laat Me Niet Alleen uit, met 13 tracks uit de voorstelling.

De Belgische zanger, componist en tekstschrijver Jacques Brel groeide begin jaren zestig uit tot een internationale beroemdheid. De intense manier waarop hij zijn chansons de zaal in spuugde en zijn persoonlijke pijn op het podium voor het voetlicht bracht, is nog altijd ongeëvenaard. Desalniettemin trekt Beatrice van der Poel de stoute schoenen aan en vertolkt ze Brel-chansons in het Nederlands, onder meer begeleid door pianist Leo Bouwmeester die ook wijlen acteur Jeroen Willems’ ode aan Brel muzikaal vormgaf.
 
Na lovende recensies op haar ep met vijf Brel-nummers (2022), brengt Van der Poel dit jaar op de vijfenveertigste sterfdag van Brel een compleet album uit met dertien Brel-chansons in prachtige vertalingen van onder meer Ernst van Altena en Lennaert Nijgh. “Uit het enorme oeuvre van Brel hebben we een muzikaal zeer gevarieerd aantal stukken gekozen”, zegt ze. “Succesnummers als Amsterdam, Liefde Voor Later en Brussel zitten daarbij, maar ook een bloedstollend mooi lied als De Radelozen, waarmee Brel zijn compassie uit voor mensen die aan depressies lijden. Ook Een Vriend Zien Huilen staat op de tracklist, wat min of meer een actuele protestsong is.”

Zie voor meer informatie en speellijst: www.beatricezingtbrel.nl
 
Beatrice van der Poel: Laat Me Niet Alleen, komt uit op 9 oktober (Moerasgas/Concerto Records)