Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Concerttip

Concerttip: Isobel Campbell

do 16 januari 2020
Concerttip Concerttip

Na een langdurige afwezigheid en enorme veranderingen in haar leven, is Isobel Campbell terug met een prachtig nieuw album. There Is No Other… verschijnt op 7 februari. Op 9 februari treedt de zangeres – bekend van Belle & Sebastian en haar samenwerking met Mark Lanegan – op in Paradiso Noord, Amsterdam.

There Is No Other… bevat dertien nummers die een wijd spectrum bestrijken met subtiele en verleidelijke arrangementen en stemmingen. Van intens tot mysterieus tot onbevangen. Alles samengehouden door haar prachtige en zo karakteristieke zachte stem.
"One word I had in mind for this record was ‘psychedelic", vertelt Campbell. "A dreamy, otherworldly feel." Hey World begint als zijdezachte southern soul en bouwt op naar een gospelachtige climax. Onbewust of anderszins staat elk nummer voor de verschillende wegen die ze de afgelopen jaren heeft bewandeld, de wendingen, de verschillende gedaantes die ze aannam en de samenwerkingen.
There Is No Other… is een album over een leven dat is geleefd. Ze is dan ook geen negentien meer. Dat was de leeftijd waarop we voor het eerst met haar kennismaakte als lid van Belle & Sebastian. Onder de noemer The Gentle Waves ging ze in 1999 solo en bracht daarna onder haar eigen naam twee droomfolkalbums uit. Dat is alweer veertien jaar geleden en Campbell is in de periode 2006-2010 vooral bekend geworden door de drie albums die ze samen met ‘gruisrocker’ Mark Lanegan maakte.
 
Isobel Campbell verhuisde van Glasgow naar Los Angeles, trouwde met studio-technicus Chris Szczech en begon aan There Is No Other…. Ze wilde haar lot in eigen hand nemen, maar ondervond daarbij veel weerstand en was verwikkeld in juridisch gesteggel met haar oude label. Een nieuwe deal in 2014 betekende een nieuw begin en de start van een nieuw avontuur. Campbell en Szczech reisden met hun twee honden meerdere malen kriskras door Amerika en namen op verschillende locaties nummers op. In een verzekeringskantoor in Syracuse, een houten hut in de Catskills Mountains en de Mant Studios in L.A. Vaak met zijn tweeën, maar soms ook met vrienden zoals gitarist Jim McCulloch (Soup Dragons), toetseninst Dave McGowan (Teenage Fanclub), Elijah Thomson (Father John Misty, Everest) en multi-instrumentalist Nina Violet (Willy Mason, Evan Dando, Marissa Nadler). Maar toen haar label plotseling werd opgeheven, kostte het haar weer een jaar voordat ze de rechten terugkreeg en weer een jaar nadat ze bij Cooking Vinyl tekende en alle juridische zaken waren geregeld.
 
Maar nu is het album er dan eindelijk. De titel is ontleend aan een oude Maya groet die ze ontdekte nadat ze de meditatie omarmde. Een aantal andere tracks liggen in het verlengde van de albumtitel zoals Rainbow, een dromerige bossanova met krakende elektroritmes, het fragiele Just For Today, geïnspireerd op Japanse Reiki, en het soulvolle countrynummer The Heart Of It All. Maar op There Is No Other… zingt ze ook over haar nieuwe thuisland Amerika. Het bitterzoete City Of Angels bijvoorbeeld en Boulevard, haar reactie op het grote verschil tussen arm en rijk in L.A. en Ant Life over het hectische leven in de Amerikaanse steden. Gelukkig doet Amerika haar ook goed, zoals terug is te horen op Counting Fireflies en Runnin’ Down A Dream, een cover van Tom Petty.
 
Isobel Campbell live: 9 februari in Paradiso Noord, Amsterdam. There Is No Other… verschijnt bij Cooking Vinyl (V2)