Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Review

Tekst: Bram van Schaik
do 19 augustus 2021

Een heuse circle pit tijdens Sjock Rebooting

Review

Ongehinderd meezingen, crowdsurfen en springen in de circle pit met The Kids, The Monsters en andere bands, het kon afgelopen weekeind in het Vlaamse Gierle tijdens een aangepaste versie van het Sjock Festival. Met entreebewijs, ID en een groen vinkje op de covid-app kwam je erin voor een, noem het gerust ouderwets, rockfeestje.

tektst Bram van Schaik; foto Jef Matthee 

Dan maar een crisiseditie, dacht de organisatie van het Sjock Festival. Omdat het anders zo verrekte lang duurt eer volgend jaar eindelijk – of beter: hopelijk – de al voor 2020 voorziene 45ste editie kan worden gehouden. Aanvankelijk was er permissie voor 999 bezoekers, op het laatst werd dit opgeschaald naar 1500. En zo kon ook Heaven een afvaardiging sturen.
 
Landelijke omgeving
Ondenkbaar in Nederland, een festival zonder restricties als afstand houden, mondmasker (in België in horeca en winkels nog wél verplicht) én verplichte zitplaatsen. Dáár wil je bij zijn. Het als ‘Sjock Rebooting’ geafficheerde feestje werd gehouden op de Poeyelheide, een landelijk gebied in de omgeving van Turnhout. Op dezelfde locatie waar het evenement de afgelopen kwart eeuw, inclusief de 44ste jaargang in 2019, nog hele volksstammen trok.
 
Soberheid troef
Dit keer ging het nadrukkelijk om een mini-uitvoering. Wél drie dagen muziek, zoals altijd, maar met veel minder bezoekers. Het terrein was compact, en dan nog had je als bezoeker ruimte te over. Er was slechts één podium, tegen minimaal twee bij vorige jaargangen. De traditionele camping ontbrak. De horeca bleef beperkt tot één bar en enkele foodtrucks. Ook backstage was het soberheid troef, maar dan nog was het goed ingericht. Sjock draait volledig op vrijwilligers, en die scheppen er een eer in het echt iedereen naar de zin te maken.
 
Onverbiddelijk
Programmeur Gunter Daems had een line-up samengesteld met in totaal achttien bands; vier op vrijdag, acht op zaterdag en nog eens zes op zondag. De eerste twee avonden eindigde het programma ruim voor middernacht. Ook de bar ging, onverbiddelijk, op slot voor de klok twaalf sloeg. Op zondag ging de stekker er al om kwart voor tien uit. Slik. Niet des Sjocks, dit straffe regime, maar iedereen koesterde de dingen die wél mochten.
 
Godfather
Zoals Ludo Mariman, frontman en oprichter van The Kids. Gehuld in T-shirt, korte sportbroek en met saunaslippers aan de voeten oogt hij backstage eerder als een verdwaalde badgast dan als de godfather van de Belgische punkrock, die hij toch écht is. Maar een uur later is alles anders, en windt Mariman – nu wél in passende outfit - met zijn in 1976 opgerichte band de bezoekers om zijn vinger. “Gisteren speelden we onze eerste show in achttien maanden”, vertelt hij kort voor het optreden. “Dat begon voor zittend publiek, maar al snel vlogen de stoelen opzij. Op gegeven moment sprong zelfs een gast naast me op het podium. ‘Huh’, deden we allebei. Het was nog onwennig, maar het is geweldig om terug te zijn.”
 
Circle pit
Het is, sinds 1978, de vijfde keer dat The Kids op Sjock aantreden, maar het viertal gaat er tegenaan alsof het hun debuut is. En ja hoor, daar is ie weer: de circle pit. Net als daags ervoor bij The Monsters, het Zwitserse gezelschap rond Beat Zeller, heeft een fikse groep bezoekers weinig aansporing nodig om het terrein midden voor het podium te claimen. Ook het minder springerige deel van het publiek is in zijn element. Zodra bezoekers, nog mét verplicht mondkapje, de toegangscheck hebben voltooid en de festivalweide oplopen, zie je ze stralen alsof ze oog in oog staan met een van de wereldwonderen. Bizar eigenlijk, die gewenning. Of ontwenning. Zo zit de mens blijkbaar in elkaar.
 
Opgetogen
We lieten, wegens familieverplichtingen, de zondag schieten en misten zo, onder andere, Tim Knol & The Bluegrass Boogiemen die Sjock Rebooting mochten afsluiten. Op hun Facebookpagina reageerden de mannen even opgetogen als hun vakbroeders en -zusters tijdens de eerste dagen. ‘Het was zo lang geleden dat we op een festival met  echt publiek speelden, dat we bijna waren vergeten wat we al die tijd hadden gemist. Heel tof om al die blije gezichten te zien.’
 
Sjock 45
En ja, dan wacht iedereen die Sjock een warm hart toedraagt natuurlijk op dat negende lustrum. Sjock 45 staat gepland voor 8, 9 en 10 juli 2022. Van de bands die al waren geboekt voor de oorspronkelijke data in 2020, hebben Madness, Social Distortion, The Mighty Mighty Bosstones, Equal Idiots, New Bomb Turks, The Jason Ringenberg Band, Pat Todd and the Rankoutsiders, Agnostic Front, The Osees, The Blasters, Phil Campbell and the Bastard Sons, The Sadies, Vandoliers, Hola Ghost en Voodoo Swing hun komst herbevestigd. Programmeur Gunter Daems heeft nog een hele uitdaging, want het streven is in totaal 45 bands naar de Poeyelheide te halen. Nog dertig te gaan.