Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Louis Nouws
vr 11 augustus 2023

Eerbetoon aan Gram Parsons

Blog

Precies vijftig jaar na zijn overlijden organiseert Het Concertgebouw op 19 september 2023 een groot eerbetoon aan Gram Parsons. Op initiatief van singer-songwriter Tim Knol komen Freek de Jonge, VanWyck, Fleur en vele andere Nederlandse musici samen voor een avond vol countryrock en americana. Er is nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Gram Parsons was als muzikant en tekstschrijver van grote invloed op vele bands, zoals The Byrds en Eagles en zelfs The Rolling Stones. Het concert eerbetoon wordt gepresenteerd door Het Concertgebouw in samenwerking met Sugar Mountain Presents (Paradiso), Heaven magazine en Goomah Music.

Tim Knol over Gram Parsons
Initiatiefnemer van dit speciale concert is Tim Knol, die inmiddels acht albums op zijn naam heeft staan. “Gram Parsons is ooit een van mijn eerste liefdes op muzikaal gebied geweest. Als tiener raakte ik volledig in de ban van zijn muziek en dat is nooit weggegaan. Zijn A Song For You beschouw ik als een van de mooiste liedjes ooit geschreven en speel ik al mijn hele leven. Het is een eer om nu een tribute te mogen organiseren voor een van mijn grootste muzikale helden.”

VanWyck over Gram Parsons
De Amsterdamse singer-songwriter VanWyck is ook bewonderaar: "In zijn nummers vind je alles terug wat Amerikaanse muziek zo geweldig maakt. Kleine levens, grootse verlangens, weidse landschappen, diepe waarheden en sentimentele leugens. Steeds weer dat samenvloeien van verleden en toekomst, van liefde en dood, van whisky en highways, cowboys en truckers, God en de duivel. En dat allemaal op sommige van de mooiste melodieën ooit geschreven.”

Van Elvis tot Norah Jones
Bij een optreden van Elvis Presley werd Gram Parsons al jong gegrepen voor een leven in de muziek. Zijn inspiratie bleek voorbestemd toen hij jaren later met dezelfde band van Presley twee soloalbums opnam. De muziekpionier met een grote voorliefde voor zowel rock-'n-roll als country timmerde voortvarend aan de weg. Zo nam hij de plaats van David Crosby in bij de The Byrds, waar onder meer The Beatles fan van waren. En werkte hij vanuit een hechte vriendschap samen met Keith Richards van de Stones.

Met de band The Flying Burrito Brothers ontwikkelde Parsons een blauwdruk voor americana-muziek, een mix van verschillende rootsstijlen. De band gaf in 1970 – net nadat Parsons de groep had verlaten – een concert in Het Concertgebouw (beluister hier de opname).
Onder meer door de Eagles bereikte het ‘Gram Parsons-geluid’ na diens voortijdige dood in 1973 een veel groter publiek dan hijzelf ooit verwacht kon hebben. Waar Bob Dylan folk en rock met elkaar wist te verzoenen, bewerkstelligde Parsons dat met country en rock.

Parsons liedjes en teksten kwamen recht uit het hart en zijn geest leeft voort in muziek van Elvis Costello tot Ryan Adams en van R.E.M. tot Norah Jones. Precies vijftig jaar later brengen daarom op dinsdag 19 september Nederlandse countryrock- en americana-artiesten en -liefhebbers samen een eerbetoon aan zijn muziek in Het Concertgebouw.

Gram Parsons 50th Memorial: 19 september in Het Concertgebouw, Amsterdam; met onder meer Tim Knol & the Wandering Hearts, Freek de Jonge, VanWyck, Blue Grass Boogiemen, Awkward I, Bas van Holt (Dawn Brothers), Fleur en Nico Dijkshoorn.

Tickets via de website van Het Concertgebouw