Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Review

Tekst: Ludo Diels
za 18 november 2023

Frank Boeijen: Slijtvast in de Muziekgieterij

Review

Vanaf het ontstaan van de liedcultuur geldt de liefde in al haar veelvormigheid als het meest bezongen onderwerp. Niet verwonderlijk dan ook dat Frank Boeijen als gelouterde zanger zijn pijlen richt op de liefde. Als onderwerp even onverslijtbaar als Frank Boeijen zelf, zo bleek afgelopen donderdag 16 november tijdens een enerverend optreden in de Muziekgieterij, waarin hij de stijf uitverkochte zaal als in een eredienst voor de liefde op de knieën kreeg.

Door Ludo Diels

Clichés liggen voor het oprapen als het over de carrière van Boeijen gaat. Voor sommigen is hij de Nederlandse ‘meteoriet van de liefde’, voor anderen de Bob Dylan van de Lage Landen of de nestor van de nederpop. Termen als poëtisch, melodisch en melancholisch vallen altijd als het over zijn muziek gaat en zijn onmiskenbare stemgeluid. De liedjes op zijn dertigtal albums bevinden zich op het snijvlak van pop en chanson, tussen bezonken en euforisch. Soms klein met grote woorden dan weer bombastisch en meeslepend in klassiek popjargon. Liedjes tussen ‘gedacht en gedicht’ en tussen lichaam en geest. Muziek die het hunkerende hart niet onberoerd laat.
 
Net als in het najaar van 2022 keerde Frank Boeijen met zijn uitgelezen band ook dit jaar terug naar het popcircuit. In februari begint, zoals de laatste jaren gebruikelijk, zijn gang langs de Nederlandse en Vlaamse theaters. Terwijl de theatershow rustig opbouwt naar een climax is het format van de popzaal vooral gericht op overrompeling. En zo geschiedde.  
 
Met Taal Van De Tijd werd het spits afgebeten van een optreden dat een dwarsdoorsnede bood van het oeuvre met een hoofdrol voor de gedaanteverwisselingen van de liefde, voor de verlangens, de gekoesterde herinneringen en natuurlijk ook voor de achterkant van de liefde: de rouw en het verdriet. Het hele spectrum van het menselijke gevoelsleven trok voorbij. Van ontmoeting tot afwezigheid. Van paradijselijke vergezichten, een aangekondigde dood en utopische verlangens. Muziek, kortom, die je meenam. Weg van deze hardvochtige tijd. Nadruk lag niet, zoals in het theater, op contemplatieve liedjes die gezeten in het pluche het best tot hun recht komen, maar op nummers die vooral het lijf in beweging zetten. Een setlist die je liet vergeten dat je ruim twee uur stond met mensen om je heen die bier haalden of zich een weg baanden naar het toilet.  Op momenten kon je een speld horen vallen.
 
De band speelde zoals te doen gebruikelijk bij Boeijen goed geolied met de twee gitaristen Peter van Benthem en Ger Hoeijmakers als krachtige buitenboordmotoren die de show rockende stuwkracht gaven. Drummer Mark Stoop, bassist Charles Nagtzaam en toetsenist Stef de Hond zorgden voor de juiste balans. Strak, subtiel en elegant. Dienstbaar aan de muziek doch allesbehalve kleurloos want ze kregen voldoende ruimte om hun virtuositeit te tonen. Boeijen en zijn band genoten zichtbaar van het optreden.
 
De zeggingskracht van de ballades, zoals het immer smartelijke Zeg Me Dat Het Niet Zo Is, het door de ziel snijdende Donkerblauw of het enkel op akoestische gitaar gespeelde Voor Jou Alleen komen in een clubconcert zelfs nog harder aan omdat de contrastwerking ten opzichte van de upbeat-nummers hierdoor groter is. Boeijen stort sentiment over de zaal uit zonder dat het larmoyant of sentimenteel wordt. Hij houdt regie over de juiste dosering waardoor de show nooit topzwaar wordt en te veel overhelt naar de donkere, zware kanten van het leven. Hij schetst tijdsbeelden, maar laat tevens horen hoe ongedateerd zijn muziek is.
 
Deze tweede clubtour smaakt naar meer. Boeijen heeft veel te zeggen en kan door zijn rijke discografie putten uit een enorme bron waarin hij op elke avond een ander verhaal, een specifiek gevoel of een muzikale vibe kan overbrengen. Hij loodst de zaal door zijn rijp levensverhaal dat muzikaal verweven is met de levens van zijn publiek. Iedereen herkent de thema’s die hij aansnijdt. Ieder leven kent immers dieptepunten, verliefdheden en euforie. Iedereen die zich deze mooie avond in Maastricht liet meevoeren weet uit ervaring ook dat de grootste heldendaden niet te vinden zijn op slagvelden, maar juist in de liefde. En laat dit nu net het terrein zijn waarop Frank Boeijen heer en meester is.

Frank Boeijen live: zie www.frankboeijen.nl/concertagenda.