Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Review

Tekst: Steven Walter
do 30 juni 2022

‘Go Paolo Nutini!’

Review

Op het ritme van White Stripes’ Seven Nation Army zong het publiek in de Utrechtse De Helling ‘Go Paolo Nutini!’ Het enthousiasme is niet vreemd. Na jaren van stilte gaf de Schot woensdagavond met een intiem concert aan waar hij al die tijd aan werkte: zijn nieuwe album Last Night In The Bittersweet.

Tekst en foto Steven Walter

Zo’n zeven jaar geleden leek het wel of Nutini van de aardbodem was verdwenen. Taal nog teken zond hij de buitenwereld in. Ineens was er afgelopen mei een levensteken: de nummers Through The Echoes en Lose It werden uitgebracht. Ze vormden de opmaat voor zijn eerste nieuwe plaat sinds 2014.

Wie in De Helling verwacht had dat de zanger in zou gaan op zijn jarenlange afwezigheid, moest het zonder uitleg stellen. Nutini predikt het motto: show, don’t tell. Hij liet horen waaraan hij heeft zitten sleutelen. De nieuwe nummers werden met groot enthousiasme ontvangen door het publiek in Utrecht. De songs vlogen diverse kanten op: van klassieke rock tot pop en van post-punk tot gevoelige ballads. Deze verschillende muzikale stijlen zijn zorgvuldig onderzocht door Nutini. Met veel geduld heeft hij als een ambachtsman net zo lang zitten werken tot hij voor honderd procent overtuigd was van de kwaliteit van de nummers. Het gebrachte kon in elk geval rekenen op een gloedvol gehoor tijdens de album showcase in de Domstad.

Zanger, zijn band en het publiek genoten zichtbaar van de hernieuwde kennismaking. Nutini leek beter bij stem dan ooit en strooide met kracht zijn bekende schorre en soulvolle stem De Helling in.
Het is een comeback die veel belooft voor de concerten in het najaar in Paradiso. Maar eerst verschijnt morgen Last Night In The Bittersweet. ‘Go Paolo Nutini!’