Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Luistertip

Tekst: Louis Nouws
vr 13 november 2020

Gregory Page: Right Now

Luistertip

Je nieuwe album uitbrengen op vrijdag de dertiende. Je moet durven. Gregory Page (57) gaat de uitdaging aan. Veel meer onheil dan wat voorafging aan zijn nieuwe plaat One Hell Of A Memory zal er wel niet komen. En hij doorstond ook corona en de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezing, zij het dat laatste nagelbijtend.

Door Louis Nouws
 
Als we elkaar via Skype spreken is de telling van de stemmen in swingstates Pennsylvania en Georgia nog volop aan de gang. Gregory Page zit thuis te zweten op de bank in San Diego. Nog vier jaar Trump zou hem zwaar vallen.
“Ik denk na over hoe ik kan samenvatten hoe de periode was vóór One Hell Of A Memory. Zwaar is nog een eufemisme. Voor mij is bezig zijn met muziek een vorm van therapie en mijn gitaar is mijn beste vriend. Je zou dus denken dat ik veel schrijf in tijden van grote zorg en ongerustheid, maar bij werkt dat niet zo. Integendeel. Ik heb dit jaar nog geen song geschreven, omdat er zo veel aan de hand is in de wereld. Met covid, Black Lives Matter en de verkiezingen. Ik heb juist vredige rust om me heen nodig om songs te kunnen schrijven.”
 
In 2018 was hij in een juridisch conflict geraakt over het copyright van zijn liedjes. “Het is niet de eerste keer in de muziekgeschiedenis dat een artiest zich beroofd voelt van de zeggenschap over zijn eigen nummers. Ik ben een naïeve artiest, zelfs op mijn leeftijd. Ik was nooit erg bezig met de zakelijke kant van het artiestenbestaan en had de kleine lettertjes in het contract niet goed gelezen. Maar ik wilde het niet over mijn kant laten gaan.”
Het werd een rechtzaak, en hij won. “Wij moet ik zeggen, want ik heb enorm veel steun gekregen van vrienden en advocaten die me om niet hebben bijgestaan. Daarna voelde ik me zo bevrijd, dat ik nummers ben gaan schrijven vanuit het perspectief: leef nu.”
 
Right Now Not Tomorrow was het eerste nummer dat hij schreef.
 
Now it’s time for a real change
Say goodbye to the old days
For your eyes are opening wide
So they can see a new day
And the sun shines
 
“Er is inderdaad een bright album uit voortgekomen. Ik had zin om het leven weer blijmoedig tegemoet te treden. De meeste songs heb ik in het voorjaar van 2019 geschreven, deels ook in mijn geliefde Nederland waar ik toen toerde. In de zomer en herfst hebben we het album opgenomen.”
 
Op veel nummers van One Hell Of A Memory is Jason Mraz te horen. Gregory Page is al meer dan twintig jaar met hem bevriend. “De muzikantengemeenschap in San Diego en zuidelijk Californië is hecht. Als ik de nummers schrijf, heb ik vaak al de mensen in gedachten die er op kunnen meespelen. Iedereen die op het album meedoet is een vriend van me.”
Zijn Dream Team is te zien op video van Right Now Not Tomorrow. “De video is opgenomen op het prachtig gelegen buitenverblijf van Jason. Voor we gingen opnemen hebben we voor het eerst in lange tijd weer samengespeeld. Er ontstond heel spontaan een concert. We kenden de muziek en gingen los. Het voelde echt als een celebration. Er was zo veel vreugde. We deden wat we het liefste doen en wat we zo lang niet had kunnen doen. Door covid ben ik wel dingen gaan waarderen die ik altijd als vanzelfsprekend zag.”
 
One Hell Of A Memory verschijnt bij Munich Records. De Nederlandse tournee van Gregory Page is gepland voor april 2021. Hij wil dolgraag komen. “Maar wat denk je, Louis? Is dat haalbaar?”