Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Ludo Diels
vr 22 april 2022

Heaven-fotograaf Hugo Thomassen op Biënnale Venetië

Blog

Fotograaf Hugo Thomassen is geselecteerd om zijn werk te tonen tijdens de Biënnale van Venetië in het Palazzo Mora. Op het gebied van de beeldende kunsten is de Biënnale van Venetië onbetwist de meest prestigieuze internationale kunstmanifestatie. Deze tweejaarlijkse expositie beleeft dit jaar haar 59ste editie en geldt met 213 kunstenaars uit 58 landen als een graadmeter voor de stand van zaken in de kunstscene.

Vaste Heaven-fotograaf Han Ernest typeert zijn door hem aangetrokken collega als een ‘lichtkunstenaar die met schaduwen speelt’. “We hebben Hugo binnen boord gehaald voor de gestileerde portretten. Hij is iemand die beelden construeert en met het licht speelt, terwijl ik een beeld probeer te vangen op het juiste moment. We zijn allebei van het portret. Onze fotografie voor Heaven is complementair. Zelf ben ik meer van het documentaire werk waaronder de backstage-fotografie.” 
 
Hugo Thomassen is met drie werken uit zijn flessenserie Shapes of Significance op een prominente plek aanwezig tijdens de hele expositieperiode van 23 april tot en met 27 november. Het karakteristieke oeuvre van Thomassen maakt de laatste jaren een sterke opmars door en wordt internationaal steeds meer opgemerkt door tijdschriften, musea en galerieën. Tijdens zijn solotentoonstelling in 2019 van zijn autonoom werk in Fotografie Forum der StädteRegion Aachen zijn de verstilde foto’s – die een zweem van Morandi’s schilderijen in herinnering roepen – zo in de smaak gevallen dat dit cultuurcentrum besloot het werk van Thomassen te selecteren voor expo tijdens de Biënnale.

“We zijn van plan om de komende jaren meer met Hugo samen te werken”, zegt Han Ernest. “Vooral bij de Heaven-Sessions die we samen met de Muziekgieterij in Maastricht opzetten kunnen we zijn tot de verbeelding sprekende beelden goed inzetten. Mooi dat ook zijn autonome werk zich zo fraai in de kijker speelt.”
 
Voor Heaven maakte Hugo Thomassen portretfoto’s van onder anderen Blaudzun, Malford Milligan, Jack Poels en Sloper en Ruben Block.
 
De expositie in het Palazzo Mora draagt de naam Peronal Structures en wordt georganiseerd door het ECC (European Centre-Italy) en gesponsord door Fotografie Forum der StädteRegion Aachen.  
Meer informatie: www.hugothomassen.eu