Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Concerttip

Tekst: Louis Nouws
vr 8 maart 2024

Jolie Holland: almost famous

Concerttip

Had ik Haunted Mountain van Jolie Holland eerder gehoord, dan had het album vast in het jaarlijstje van 2023 gestaan. In 1999 formeerde ze de succesvolle folkformatie The Be Good Tanyas, om die alweer snel te verlaten. Met haar achtste soloalbum bouwt ze verder aan een uniek en eigenzinnig oeuvre. Niemand kan zo prachtig fluisterend zingen als de inmiddels bijna vijftigjarige Amerikaanse. Eind maart komt ze voor drie optredens naar Nederland en België.

Tekst Louis Nouws
 
Haunted Mountain draagt dezelfde titel als het ook vorig jaar verschenen soloalbum van Big Thief’s gitarist Buck Meek. "Toen Buck me vertelde dat hij ons nummer op zijn volgende plaat zou zetten, was ik enorm blij en ook verrast. Ik vertelde hem dat ik ook een versie ging uitbrengen. Toen duidelijk werd dat we beiden van plan waren onze albums naar die song te vernoemen, hebben daar heel even over moeten nadenken. Maar we besloten dat het te bizar en te wonderbaarlijk was om het niet te doen.”

Jolie Holland (48) kent Buck Meek al voordat hij bekend werd met Big Thief. “We woonden in dezelfde buurt in Brooklyn en ik had een bordje buiten dat ik aan coaching deed voor songwriters. Buck bleek een enorme fan van mijn muziek te zijn en was verbaasd dat ik gewoon een buurtgenoot was. We hebben toen veel gesproken over songs en het schrijven van nummers. Sindsdien doen we geregeld dingen samen. We schrijven samen en ik zing weleens mee als hij een tweede stem nodig heeft. Op mijn album zingt hij mee op Highway 72. Hij voegde een couplet toe aan Haunted Mountain.”
In de liner notes van haar album dicht ze Meek 15% van de lyrics van het nummer toe. “Actualy it was less than that, but I gave him that credit. Rekenkundig is het geloof ik 12,5%.” (Vette lach)
 
Waar gaat Haunted Mountain over?
“Het is een metafoor. Voor mij betekent het veel. Ik heb inheemse kennissen en vrienden die betrokken zijn bij die gemeenschappen. Er spelen veel kwesties over toegang en beheer van gebieden die traditioneel toebehoorden aan indianen en andere oorspronkelijke bewoners. Hun opvattingen en ideeën over land, hoe je daarmee omgaat, en over gemeenschappelijkheid zijn zeer interessant. Hun houding ten opzichte van de aarde is zo anders dan die van het kapitalistische Westen. Voor mij heeft dat ook te maken met wederkerigheid. Met geven en nemen. Toen de eerste kolonisten dit land bereikten hadden ze totaal geen benul van hoe de inheemse bevolking leefde. Het waren nomaden die leefden met de natuur, die veeteelt bedreven op een landschappelijke schaal. Dat was voor Europeanen onbegrijpelijk. Die werkten met afgebakende stukken land. Die filosofie van gemeenschappelijkheid en wederkerigheid is hier totaal verdwenen. Het draait vooral om bezit. Maar er zijn tegenbewegingen die weer aandacht vragen voor een andere manier om met het land om te gaan. Andere manieren om met elkaar om te gaan.”

Patreon
Jolie Holland is tegenwoordig actief op Patreon, een digitaal platform waarop creatieven content kunnen delen met bewonderaars die daar een passende vergoeding tegenoverstellen. “Ik houd er niet van heel bekend te zijn, maar mijn status is ongemakkelijk. Ik ben almost famous. Veel mensen kennen mijn muziek en veel collega’s loven me, maar tegelijkertijd heb ik moeite om financieel te rond te komen. Het is ongelooflijk hoe moeilijk het in America is om van je muziek te kunnen bestaan. Ik heb gezien hoe het in andere landen kan. In Canada bijvoorbeeld hebben ze toelagen en subsidies. Het is niet meer zo ruim als het ooit was, maar toch. Here they don’t care what happens to you. Twee blokken van mijn huis is een groot terrein waar daklozen provisorische onderkomens hebben. It is so disgusting, that lack of care here.”

“Steeds meer muzikanten zitten op Patreon en ik ben er enthousiast over. Mijn eerste soloalbum Catalpa had al de sfeer van: je bent bij mij thuis en luistert naar mijn muziek. Onopgesmukt en eerlijk. Zo voelt Patreon voor mij ook. Ik kan muziek delen met mijn community en die kan mij financieel ondersteunen. In het verleden kochten ze waarschijnlijk albums na een optreden.
Het levert me geen stress op om iedere week iets te delen, want ik neem sowieso altijd alles op. Gisteren was ik samen met Buck aan het repeteren en dan druk ik gewoon de opnameknop in. In eerste instantie is het bedoeld voor mezelf, maar ik kan besluiten het te laten horen.
Als liefhebber kun je zo muziek beluisteren die normaal gesproken alleen muzikanten horen in het creatieve proces. Zie het als outtakes, die vroeger achteraf werden uitgebracht – veel jubileumuitgaven worden ermee opgepimpt – en die je nu al vooraf kunt horen.”

Jolie Holland live: 26 maart in TivoliVredenburg, Utrecht; 27 maart in LantaarnVenster, Rotterdam; 29 maart in Botanique, Brussel.

Het interview met Jolie Holland is in zijn geheel te lezen in Heaven #2 2024, dat nu in de winkel ligt of te koop is via onze webshop.