Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Interview

Tekst: Steven Walter
do 17 augustus 2023

Jon Batiste: world music radio

Interview

Wat is wereldmuziek? Eigenlijk is het het bijeenvegen van muziek die niet uit het Westen komt, meent Jon Batiste. Op zijn nieuwe album World Music Radio wil hij de hokjes tussen genres doorbreken. “Eigenlijk is er maar één genre: dat van World Music Radio.”

Tekst Steven Walter; 

“Wat niet uit Europa of de Verenigde Staten komt wordt op een hoop gegooid als één categorie: wereldmuziek. Daarmee marginaliseer je muzieksoorten en culturen. Het is daarom ironisch dat de laatste tien jaar juist uit Afrika, Azië, Zuid- en Latijns-Amerika de populairste songs komen”, zegt Jon Batiste tijdens het Zoom-interview. Zijn nieuwe plaat is als een lappendeken waarin verschillende stromingen naast en door elkaar bestaan, op een coherente manier. Je hoort onder meer soul, jazz, latin, afrobeat, reggae en K-pop-invloeden.

“Het leek mij een interessant idee om de term wereldmuziek te herdefiniëren, gebruikmakend van popmuziek. Eigenlijk is er maar één genre: het genre van World Music Radio. Bij het maken van het album zocht ik naar de verbanden tussen al die muziek, zodat ze als één gezamenlijk iets konden klinken. Als je in de geschiedenis kijkt naar de functie van muziek binnen gemeenschappen – dus voordat het als populaire entertainment werd gemaakt – dan zie je dat die rode draden er zijn.” Hij doelt op het gegeven dat overal op de wereld muziek de functie had (en heeft) om verhalen te vertellen, troost en hoop te bieden, voor verbinding te zorgen. Batiste gelooft dat dit DNA nog steeds zit in alle muziek die we luisteren. Dat gaat volgens hem ook op voor de manier waarop muziek wordt ervaren.

Filmrollen
Aan het album dragen veel artiesten hun steentje bij. Zij komen uit alle delen van de wereld. “Iedereen bracht zijn of haar geschiedenis en achtergrond mee. Weet je, ik benaderde dit album als een film, waarbij ik zocht naar een diverse cast die het verhaal van de plaat verder helpt. Daarvoor moet je de juiste persoon voor de juiste rol kiezen, anders overtuigt het niet. In mijn zoektocht naar gastmuzikanten dacht ik niet alleen aan hoe goed ze muzikaal zijn, maar vooral ook welke functie ze binnen het grote geheel konden hebben.”
Een voorbeeld is de Spaanse tromboniste en zangeres Rita Payés. Door haar werd het album echt ‘een radioshow’. Batiste: “De werktitel van de plaat was eigenlijk World Music. Ik werkte aan het lied My Heart - waarop Rita te horen is - en bedacht hoe ik het kon laten klinken alsof het uit een radiospeaker zou komen. Dat idee was een openbaring. Door dat concept van radio kreeg de plaat zijn karakter.” Er ontstond zelfs het typetje DJ Billy Bob Bo Bob die de muziek aan elkaar koppelt.

Inclusief
World Music Radio is het logische vervolg van het vorig jaar met Grammy’s overladen album We Are en de plaat Social Music uit 2013. Jon Batiste maakt sociale muziek, bedoeld om mensen samen te brengen. Het is muziek die verschillende invloeden kent. “Ik hoop dat mensen het album als een vriend accepteren. Het is een deel van het leven dat mooi is en waarop ze kunnen vertrouwen. Je kunt ernaar luisteren in veel verschillende periodes in je leven. Het is geen plaat die je alleen maar luistert als je van streek bent of iets wilt vieren. Je kunt het album op diverse manieren ervaren. Je kunt er in je eentje naar luisteren of in een groep. Zet het op tijdens het rijden over de snelweg met de ramen naar beneden. Ga het luisteren met je kinderen en je grootouders. Het is moeilijk om muziek te maken die op zoveel manieren in het leven functioneel is en die daarbij balans heeft. Ik ben erg trots op dit album, omdat ik denk dat we die balans hebben gevonden.”

World Music Radio van Jon Batiste verschijnt op 18 augustus bij Verve Records/Universal Music.