Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Concerttip

Tekst: Louis Nouws
di 3 mei 2022

Klassieke Beach Boys

Concerttip

Hoe zou het zijn om uit het repertoire van The Beach Boys orkestrale symfonieën te creëren? Zou de magie van de muziek overeind blijven en mogelijk zelfs nog groter kunnen worden doordat de luisteraar er zijn eigen beelden bij heeft? Dat was een van de uitgangspunten van ‘The Seven Symphonies, A classical tribute to Beach Boys music’. De The Seven Symphonies beleven op donderdag 2 juni hun live-première met een eenmalige uitvoering door het Antwerp Philharmonic Orchestra onder leiding van Alexandra Arrieche in de Stadsschouwburg in Antwerpen.

Musicus en arrangeur Roeland Jacobs en Rob van Weelde, medeoprichter van de WedgeView Studios én eigenaar van het label WedgeView, tonen met The Seven Symphonies aan dat muziek van The Beach Boys uitermate geschikt is voor uitvoering door groot orkest. Voor hun project selecteerden zij 33 songs en bewerkten die tot zeven symfonieën. Jacobs: “De geselecteerde nummers hadden de harmonische potentie om ‘vertaald’ te kunnen worden naar een klassieke modus. We wilden het per se geen medley laten zijn, dus geen aan elkaar gebreide songs.”

In tegenstelling tot bijvoorbeeld The Beatles hebben The Beach Boys ook de nodige instrumentale stukken op plaat gezet. “Die geven hun muziek bij voorbaat al klassieke trekken en dat was ook een van redenen om dit project met hun muziek uit te voeren. Om de symfonieën te maken hebben we veelal gedeeltes van nummers gebruikt, en die soms vaker laten terugkeren, ook al omdat veel nummers van de groep nauwelijks langer zijn dan twee minuten. Het was een hele puzzel met maatsoorten, klankkleuren en ritmes. Ik heb eerst transcripties gemaakt van alle nummers waarmee we aan de slag zouden gaan en die vervolgens ‘vertaald’ naar instrumenten in het orkest. Ook de vocalen moesten worden toegewezen aan instrumenten, de meerstemmige samenzang is een wezenlijk kenmerk van hun muziek. Die is soms zo mooi dat een haast letterlijke vertaling naar vioolpartijen al klassieke schoonheid oplevert. Uiteindelijk is alles wat te horen is op de originele Beach Boys-nummers in een vertaling ook te horen in de klassieke versies.”

“Uiteindelijk zijn we vier jaar met het project bezig geweest. De zeven symfonieën beslaan 77 minuten muziek. Per symfonie is er één thema. Nummer 7, Pet Symphony, is bijvoorbeeld gebaseerd op nummers van Pet Sounds. Op dat iconische album is ook ons hoesontwerp gebaseerd, maar bij ons zijn alleen de geiten afgebeeld, niet de boys en ook geen teksten.”
 
De The Seven Symphonies beleven op donderdag 2 juni hun live-première met een eenmalige uitvoering door het Antwerp Philharmonic Orchestra onder leiding van Alexandra Arrieche in de Stadsschouwburg in Antwerpen. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.the7symphonies.com of www.antwerpphilharmonicorchestra.be.