Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Luistertip

Tekst: Kees van Wee
vr 29 juli 2022

Meïkhâneh: heel bijzondere wereldfolk

Luistertip

Muzikanten borduren natuurlijk altijd voort op muziek van anderen, bewust of onbewust. Vaak is het al vrij snel duidelijk uit welke hoek de wind waait, maar soms is het erg moeilijk om referentiepunten te noemen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Chants Du Dedans, Chants Du Dehors, het nieuwe album van Meïkhâneh, een heel bijzonder trio uit het Bretonse Rennes, dat is opgericht in 2009. Hun nieuwe is een eersteklas aanrader voor liefhebbers van folk en wereldmuziek die openstaan voor een ander geluid.

Tekst: Kees van Wee

Meïkhâneh bestaat uit twee mannen en een vrouw. Ze zingen alledrie, een van de mannen soms met diepe keelzang. Maar het is bovenal de bijzondere en fijne stem van Maria Laurent die klinkt, soms doet denken aan een Bulgaars vrouwenkoor maar ook intiem en lieflijk kan zijn. Ook bespelen ze alledrie tal van instrumenten, deels van de meer exotische soort.
 
Meïkhâneh betekent ‘huis van bedwelming in de Perzische dichtkunst en de muziek van het trio wordt volgens hun site gevoed door verbeeldingskracht, improvisatie en traditionele muziek uit Europa, Mongolië en Iran. Wat het allemaal extra bijzonder maakt is dat ze zingen in diverse talen, zoals Mongolisch, Perzisch en een verzonnen taal.
 
Het nieuwe album  Chants Du Dedans, Chants Du Dehors biedt dertien intrigerende songs, meestal met een folky inslag en met een snaarinstrument, zoals een banjo, als belangrijkste begeleiding. Deze wereldfolk staat helemaal op zichzelf en deze ‘Liedjes van binnenuit, liedjes van buiten’ pakken je bij je lurven, laten je niet meer los en blijven groeien.