Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Tourtip

Tekst: Louis Nouws
vr 27 januari 2023

Meral Polat Trio: album en tour

Tourtip

Zangeres Meral Polat presenteerde op half december met haar gelijknamige trio hun debuutalbum Ez Kî Me (Wie ben ik?). Polat is naast zangeres, theatermaakster en actrice, onder meer bekend van De Luizenmoeder en de nieuwe VPRO serie Lampje. Het Meral Polat Trio tour van 10 februari tot en met 27 mei 2023 door Nederland.

Foto Maarten Mooijman

Onder meeslepende begeleiding van gitaar, toetsen en drums voert Polat je mee op een reis langs hedendaagse Anatolische folk, Koerdische klanken en de wortels van de blues. Het klinkt aards, hoopvol en snijdt soms door de ziel. Met eigen teksten en gedichten uit de nalatenschap van haar vader – Ali Ihsan Polat – onderneemt het trio een zoektocht en vertolken ze de liefde, vitaliteit en melancholie van het hart. Het trio bestaat uit Meral Polat (zang, percussie), Chris Doyle (gitaar, toetsen) en Frank Rosaly (drums). 

Pablo Cabenda schreef in De Volkskrant: 'De Anatolische folk heeft echter een moderne interpretatie gekregen. Benem is woestijnblues in optima forma en het sinistere Waye, met zijn gitaarerupties, zou een murder ballad van Nick Cave kunnen zijn. Polats krachtige stem zweeft met sierlijke stembuigingen boven de melancholie.... En in Diya veroorlooft Polat zich een spectaculaire ontlading als ze als een viswijf tekeergaat op een stotterend orgeltje.’

Meral Polat Trio live: 10 februari in Willem II, Den Bosch; 16 februari in Het Heerenlogement, Beusichem; 24 februari in De Vereeniging, Nijmegen; 3 maart in Podium Mozaiek, Amsterdam; 18 maart in Het Nationaal Theater, Den Haag; 1 april in Walhalla, Rotterdam; 24 april in Orpheus, Apeldoorn; 28 april in Parkstad Theaters, Heerlen; 12 mei in Meervaart, Amsterdam; 13 mei in Het Park, Hoorn; 20 mei in Philharmonie, Haarlem; 27 mei in Leidse Schouwburg, Leiden.