Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Interview

Tekst: Steven Walter
vr 11 augustus 2023

Miles Kane: One Man Band

Interview

Indierocker Miles Kane ­– de vroegere voorman van The Rascals en ook bekend van zijn samenwerking met Alex Turner in The Last Shadow Puppets – heeft de weg uit de put gevonden met zijn nieuwe album One Man Band. Het is een oppepper, nadat de voorganger Change The Show niet uitpakte zoals gehoopt. Hij ging ervoor terug naar zijn roots, hervond het plezier in muziek en ‘rockt als nooit tevoren.’

Tekst Steven Walter; Foto Charlie Salt

Het ging niet goed met Miles Kane nadat begin 2022 Change The Show was verschenen. “Voordat een plaat uitkomt bouwen de verwachtingen zich op”, begint de muzikant zijn uitleg. Vanwege de coronapandemie had hij al een tijd niet kunnen werken en liet de lancering van zijn vierde soloalbum lang op zich wachten. De release kreeg daarmee een extra lading. “Het album kwam uit en daarna… was de aandacht ervoor eigenlijk snel weg. Er werden geen optredens geboekt. Mijn telefoon rinkelde niet. Eerlijk gezegd werd ik er neerslachtig van. Ik dacht dat mijn carrière op een dalende helling stond.”

Toen schreef hij de zin: Let me sing about the brighter days and help keep the darkness from your door. Het bleken helende woorden. Het geloof in eigen kunnen keerde terug. De woorden uit die ene zin vormen een essentieel onderdeel van het nummer One Man Band. “Ik moest mezelf weer omhoog hijsen. Ik ging terug naar de reden waarom ik ooit muziek ging maken.” Dat draaide om plezier en jezelf kunnen uiten. Hij wilde zichzelf een schop onder zijn kont geven door voor zichzelf een – zoals hij het noemt – a fucking rocking record te maken. “One Man Band gaf me weer vuur. Het gaf hoop. Het werkte als een kickstarter voor mij.” Goed genoeg zijn, vertrouwen in jezelf. Dat is de boodschap achter One Man Band, de single én het album.

“Het gaat nu geweldig met me. Ik doorging een emotioneel proces, maar ben zo trots op het eindresultaat. Wat er ook met deze plaat gaat gebeuren, hoe het ook wordt ontvangen, ik houd ervan. Eigenlijk heb ik het gevoel dat ik iets moet bewijzen. Soms denk ik dat het tij me tegenzit en dat ik daarom moet vechten. Dat vind ik niet erg. One Man Band staat symbool voor mijn gevecht voor mijzelf. Dus als het eens tegenzit: sta op en recht je schouders. Neem afscheid van mensen die een slechte invloed op je hebben. Uiteindelijk sta je er toch alleen voor. Sta af en toe stil bij jezelf en denk: I am fucking good. I am the man. Let’s go out and show them! Eigenlijk is dat de boodschap achter deze plaat.”

In eigen land is het vorige week verschenen album goed ontvangen. “Het weet zijn weg te vinden naar een jonger publiek, dat is geweldig. Kaartjes voor de toer in Groot-Brittannië vliegen weg. Kids sing my songs. Het geeft mij nieuwe energie.”
Voorlopig tourt Miles alleen in het Verenigd Koninkrijk. Uitzondering is een concert op 1 september tijdens Crammerrock in het Belgische Stekene. Hij hoopt dat hij zijn huidige tour een langer vervolg kan geven op het Europese vaste land.