Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Steven Walter
di 6 februari 2024

Oliver Anthony: working class hero

Blog

‘Oliver Anthony for president’, gilt een bezoeker van TivoliVredenburg door de grote zaal. Anthony, dé countryman van het moment en de zanger die tegen wil en dank in de Amerikaanse politieke strijd is getrokken, bracht maandag 5 februari zijn volksprotestnummers naar Utrecht.

Tekst en foto Steven Walter

De 31-jarige bebaarde Amerikaan kent sinds augustus 2023 een ongekende muzikale carrière. Ogenschijnlijk uit het niets verscheen hij ten tonele. Niet gesteund door een groot platenlabel behaalde zijn nummer Rich Men North Of Richmond de nummer één positie in de Bilboard Hot 100. Een ongekende prestatie voor een onafhankelijk artiest. Hij liet de Taylor Swifts van deze wereld achter zich. In Utrecht maakt hij daar nog een knipoog naar door droog op te merken dat het publiek niet aanwezig was “bij een Taylor Swift-concert, maar we doen ons best.”

Gehuld in een flodderige broek en een donker T-shirt bezong hij nummer na nummer de sores van ‘de gewone Amerikaan’. “Eigenlijk verschillen Amerika en jullie land niet zoveel van elkaar”, zei hij tegen zijn toehoorders. “We hebben dezelfde problemen. Hoge belastingen en onderwijs dat niet deugd…”
Zijn teksten over burgers die niet worden gezien door overheden of door ambtelijke molens vermalen dreigen te raken spreken velen aan. Zo ook in Utrecht. Regelmatig werd gejuicht om zijn teksten. Of om de papieren vliegtuigjes die zijn bandleden en hij tussen de nummers door vouwden en het publiek in wierpen. Ook de vingervlugge gitarist Joey Davis kon rekenen op veel waardering vanuit de zaal.

Rich Men North of Richmond
Wat alles topt is toch dat ene nummer: Rich Men North Of Richmond. Het is een verwijzing naar Washington D.C., de stad waar de Amerikaanse regering zetelt. In Anthony’s ogen doen de politici daar te weinig voor de man en vrouw in de straat. Op Spotify is het nummer inmiddels 154 miljoen keer gestreamd. Onder die luisteraars waren er kennelijk maandagavond velen aanwezig in de Grote Zaal in de Domstad, want de tirade werd woord voor woord uit volle borst meegezongen.

Het is dit nummer dat van Anthony een politieke zanger maakte. Rechtse politici in Amerika willen hem vanwege de tekst in hun kamp trekken, alsof hij voor hen spreekt. Links wil hem op haar beurt voor haar karretje spannen. In die gepolariseerde wereld opereert hij. Hij wil echter niet tot een kamp behoren. Ook in Utrecht wil hij gewoon zeggen wat hij denkt, ziet en meemaakt. Dat hij daarvan boos wordt en die onmacht verwoordt in een muzikale aanklacht als Rich Men.
Aanwezigen lijken hem te zien als een working class hero; een stem van het volk. Waar hij in het politieke spectrum staat, liet hij ook in Nederland in het midden. “Waarschijnlijk ga ik niet eens stemmen”, zei hij eerder.

Debuutalbum
Zijn Out of the Woods-tour in Europa is net begonnen. Het wachten is nu op het debuutalbum van de knauwend zingende Amerikaan. In TivoliVredenburg gaf hij daar iets meer duidelijkheid over. De liefhebber moet nog anderhalve maand geduld hebben.