Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Tourtip

Tekst: Bram van Schaik
ma 24 oktober 2022

Reggaezangeres Hollie Cook verlengt de zomer

Tourtip

Eigenlijk is de timing niet eens slecht. Op het moment dat Nederland volop nazomert, komt de Britse reggaezangeres Hollie Cook naar nieuwe album promoten. Want Happy Hour, zoals die langspeler heet, staat vol met zomerse lovers rock-songs.  

Tekst Bram Van Schaik; foto Fabrice Bourgelle

Hoewel we haar er beter niet meer naar vragen, zegt haar Nederlandse boeker, feit blijft dat de in 1987 geboren Hollie Cook uit een multiculti en zeer muzikaal nest stamt. Pa Paul zat achter de drumkit bij punklegendes The Sex Pistols, moeder Jeni was onder andere achtergrondzangeres bij Culture Club. Hollie zelf was al op jonge leeftijd als toetsenist op pad met de heropgerichte punkreggaeband The Slits. Daar kwam, naast haar lieve kant, ook haar felheid naar boven. Zelf zegt ze: ‘The Slits zijn de reden dat ik muziek maak. Ik werd op jonge leeftijd al omringd door sterke vrouwen en daardoor heb ik altijd mijn mannetje gestaan.’
 
Doorbraak
Elf jaar geleden debuteerde ze onder eigen naam met een titelloos album, geproduceerd door geluidstechnicus en dj Mike Pelanconi, artiestennaam Prince Fatty. Een prominente rol in die eerste jaren was ook weggelegd voor Horseman, een uit Brixton stammende drummer en toaster. Het was vooral haar tweede album Twice en de hit Postman die in 2014 zorgden voor de definitieve doorbraak.
 
Happy Hour
We zijn inmiddels vier – met een dubversie van het debuut Hollie Cook erbij zelfs vijf – albums verder en daar is Happy Hour. Prince Fatty en Horseman zijn naar de achtergrond geschoven, de band General Roots – Luke Allwood (keyboards), Ben Mckone (drums), Joe Price (gitaar) en James Mckone (bas) – die haar al acht jaar begeleidt is ondertussen ‘haar’ band geworden. Samen tekenen ze dan ook voor deze nieuweling waarmee ze begonnen vóór corona en afmaakten middenin de pandemie.
Als zangeres is de Londense sindsdien alleen maar gegroeid, wat ook weer te horen is op Happy Hour. Nog steeds eert ze haar Caribische roots door pop, dub, reggae en r&b te mixen, nu met nog meer pit dan voorheen.
 
Hollie Cook en General Roots live: 29 oktober in Botanique, Brussel; 30 oktober in De Helling, Utrecht; 1 november in Patronaat, Haarlem.