Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Interview

Tekst: Marcel Haerkens
vr 5 april 2024

Sjako! is terug

Interview

Sjako! is terug van nooit weggeweest. In de (bijna) originele triobezetting is de markante band weer te zien op de podia in Nederland en omstreken. MEGALITHS heet het net verschenen album met tien gloednieuwe songs. Gitarist/zanger/componist Wouter Planteijdt: “Die moesten er komen. We willen absoluut geen tributeband van onszelf zijn.”

Tekst Marcel Haerkens Foto Rob Becker

“Onze kinderen spelen toevallig allemaal geen instrument”, zegt bassist Thijs Vermeulen als het gesprek over de nieuwste generatie popmusici gaat.
“Mijn zoon speelt gitaar”, klinkt het plompverloren uit de mond van drummer Jaap Vrenegoor. “Wat?”, reageren Vermeulen en Planteijdt haast tegelijkertijd. “Dat wist ik helemaal niet. Hadden we er een tweede gitarist bij gehad.” Gelach en rumoer. De dynamiek tussen de drie leden van Sjako! is even levendig als de muziek die ze maken. Of iemand nog op een nieuw album van hen zat te wachten wisten ze niet. Maar de eerste reacties zijn al razend enthousiast. Terecht, want MEGALITHS is een album om in te lijsten. Herkenbaar vintage Sjako! en toch weer nieuw.

40 jaar

Eigenzinnig, technisch onderlegd en met een feilloos gevoel voor mooie melodieën. Met invloeden die uiteenlopen van King Crimson tot Frank Zappa, van wie al haast traditiegetrouw een nummer gecoverd wordt. Ditmaal is het een strakke versie van I’m The Slime, waarvan het origineel terug te vinden is op OVER-NITE SENSATION. Maar ook in de gitaarsolo van het titelnummer horen we de weerklank van Zappa’s gitaarsolo uit Inca Roads (van ONE SIZE FITS ALL), dat ook qua thema aansluit op de song van Sjako! Waar Trouble On Isis weeronmiskenbaar gemodelleerd is naar de sound van King Crimson tijdens hun periode met Adrian Belew. Daar kan Planteijdt (“Die invloeden sluipen er zijdelings toch wel in. Dat is moeilijk te voorkomen.”) zich wel in vinden, al wenst hij wel op zijn eigen merites beoordeeld te worden. Daar heeft de oorspronkelijk uit Haarlem afkomstige band na een kleine veertig jaar ook wel recht op.

Sjako! heeft een geheel eigen sound die moeilijk is te categoriseren. Rock met een experimenteel randje? Vrenegoor: “Daar zijn we nooit bewust naar op zoek geweest. Wouter levert nummers aan en houdt wel rekening met onze smaak. Soms hebben we wel even een discussie over een kleinigheid maar in de regel komen we er altijd wel uit.”
Vermeulen: “Zo experimenteel zijn we nu ook weer niet. Je hebt een gitaar, bas, drums en nummers met kop en staart. Nou dan ben je dus al gauw een rockband. Dat we apart zijn zal ik echter niet ontkennen.”

Tourmodus

Inmiddels zit Sjako! in tourmodus en heeft er weer volop zin in. Planteijdt: “De ongeschreven wet was dat zolang Thijs en ik bestaan, Sjako! bestaat. Wat ik nu zeker weet is dat dit de definitieve bezetting is. Dat hebben we onderhand na al die jaren dan toch geleerd. Ik denk dat we nu op ons best zijn. Er is geen bestemming meer om naar te streven. Als een van ons drieën nu omvalt is het gedaan met Sjako!.”
 
Sjako! Live: 7 april in Slachthuis, Haarlem; 12 april in De Vorstin, Hilversum; 14 april in Concerto, Amsterdam; 19 april in Bibelot, Dordrecht; 20 april in Poppodium Boerderij, Zoetermeer; 10 mei in De Pul, Uden; 12 mei in Paradiso, Amsterdam; 17 mei in Neushoorn, Leeuwarden; 24 mei in De Cactus, Hengelo; 2 juni in Luxor Live, Arnhem; 5 juni in Paradox, Tilburg; 13 juli op Bospop Festival, Weert.

De uitgebreide versie van het interview is te lezen in Heaven magazine #3 2024 dat 5 april is verschenen. Zie ook onze webshop.