Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Interview

Tekst: Steven Walter
do 14 september 2023

Teddy Swims: liefst verliefd

Interview

Sinds 2019 timmert hij aan de weg en inmiddels heeft al flink wat singles en ep’s achter zijn naam staan: Teddy Swims. Achter die waslijst aan songs zit een belangrijke reden. Vanaf 15 september is er zijn soulvolle debuutalbum: I’ve Tried Everything But Therapy - Part 1.

Wie Spotify checkt komt in een periode van vier jaar 42 singles en ep’s van Teddy Swims tegen. Daaronder bevinden zich ook andere mixen, akoestische versies en covers. “Ik heb gewoon veel muziek in mij. Die moet eruit. Ik wil het laten horen. Het schrijfproces gaat ook continu door”, zegt Swims (in het dagelijks leven Jaten Dimsdale geheten). Hij vindt dat je als artiest niet op een song kunt “blijven zitten”, wachtend op het “juiste moment” om het aan de wereld te presenteren. “Nee man, daarvoor is een lied te kostbaar. Kijk, er verschijnen elke dag wel 100.000 nummers op Spotify. Om de aandacht van je publiek vast te houden, moet je continu werk uitbrengen.”
Na al die losse nummers verschijnt nu de eerste officiële langspeler. De rode draad in I’ve Tried Everything But Therapy vormt de liefde. “Er zijn maar twee dingen in de wereld waarover ik schrijf: ik vier de liefde of ik huil om het verlies ervan. Ik houd van liefde, van verliefd worden. Ik denk dat ik ook houd van gedumpt worden.”

Therapie
Was het maken van het album dan ook een vorm van therapie? “Absoluut! Veel liedjes op het album gaan over relaties die je hebt en hoe je daarbinnen navigeert. Je neemt je bagage uit eerdere verhoudingen mee in een nieuwe relatie. Met die achtergrond moeten de ander en jijzelf leren omgaan.”
Swims is groot voorstander van therapie. Het helpt hem in het leven. “Therapie is goed voor iedereen. Er zijn bepaalde dingen die ik doe om ermee om te gaan. De huidige generatie artiesten is een van de eerste die openlijk praat over geestelijke gezondheid. Vroeger gebeurde dat in de muziek veel minder vaak. Je had iconen die bijna onmenselijk waren. Tegenwoordig heb ik het gevoel dat ik openlijk over mijn onzekerheden en emoties kan praten. Ik snap nog niet alles van mezelf, daarvoor ben ik nog niet helemaal klaar.”
Het debuut heeft als toevoeging Part 1 gekregen. Dat suggereert een vervolg op de therapie-plaat. “Het plan is om medio 2024 het tweede deel uit te brengen. Zoals gezegd, ik heb zoveel muziek die ik aan de mensen wil laten horen.”

In het komende nummer van Heaven magazine lees je een uitgebreider interview met Teddy Swims. I’ve Tried Everything But Therapy - Part 1 verschijnt op 15 september.