Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Review

Tekst: Steven Walter
do 19 november 2020

The Rolling Stones in Groningen

Review

The biggest band in the world is neergestreken in Noord-Nederland. Vanaf vrijdag 20 november leiden in het Groninger Museum ruim 400 persoonlijke objecten de bezoeker door de wereld van The Rolling Stones.

Foto Maria Ferrari/Groninger Museum

Gitaren, hoezen, kostuums, filmbeelden en heel veel muziek. Dat verwacht je als bezoeker bij de tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped. Die verwachting wordt waargemaakt, maar de multimediale tentoonstelling brengt veel meer dan dat.
In het oog vallen maquettes voor podia, een opnamestudio en de natuurgetrouwe reconstructie van Edith Grove, het Londense appartement waarin Mick Jagger, Keith Richards en Brian Jones aan het begin van hun carrière woonden. De puinhoop in de keuken, slaap- en woonkamer suggereert dat de bandleden net zijn vertrokken voor een van hun eerste optredens.

The Rolling Stones – Unzipped herbergt diverse schatten, maar het mooiste pareltje is naar mijn mening iets kleins. In een vitrine op de begane grond zie je bijna letterlijk het geheugen van Keith Richards liggen. Het is een agenda van naar ik schat zes bij twaalf centimeter. Keith gebruikte het boekwerkje als een dagboek. De toen nog jonge gitarist hield daarin echt van alles bij. Hoe optredens en repetities verliepen, hoeveel geld er werd verdiend, et cetera. Bijvoorbeeld 22 januari 1963: optreden in de Ealing Jazz Club. Aantal toeschouwers: twee. Of op 25 januari:´Ik heb een Harmony Meteor met twee pick-ups gekocht’.

De Nederlandse Stoneskenner René Spork: “Ik dacht altijd dat Keith’ geheugen zo lek als een zeef was en dat het daarom bijzonder was dat hij een biografie (Life, red.) kon uitbrengen. Maar de man heeft alles opgeschreven.” Het kleine, zwarte boekje geeft een haast aandoenlijk inkijkje in de beginjaren van de band en alleen dat al is wat mij betreft reden genoeg om richting Groningen te gaan.

The Rolling Stones – Unzipped is tot en met zondag 28 februari 2021 te zien in het Groninger Museum. Om de tentoonstelling te bezoeken moet je tickets reserveren via rollingstonesgroningen.nl.