Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Interview

Tekst: Steven Walter
di 23 november 2021

Tim Knol: ‘Puurder dan dit wordt het niet’

Interview

Kun je verliefd worden op een geluid? Tim Knol vindt van wel. In coronatijd omarmde hij zijn tweedehands viersporenrecorder en dat leidde tot een bijzonder album.

Door Steven Walter

Het streamen van muziek neemt hand over hand toe. Die online wereld is eigenlijk niet de wereld van Tim Knol. Als hij aan muziek denkt, is dat ook iets fysieks. Een plaat, een cassettebandje, een cd… Iets kunnen vasthouden hoort bij de muziekbeleving. ‘Veel staat op een dienst als Spotify, maar ik vind het heel leuk als muziek niet als stream is te vinden. Dat het dus iets unieks is’, vertelt Tim.
Doordat het clubcircuit vanwege de coronapandemie op zijn gat lag, hadden musici noodgedwongen tijd over. Tim kocht via eBay een oude viersporenrecorder. Met dit apparaat wilde hij thuis eigen nummers en covers van zijn muzikale helden akoestisch vastleggen. “Door de jaren heen speelde ik tijdens mijn concerten veel nummers van artiesten die ik te gek vind. Tim Hardin, Neil Young, Gene Clark bijvoorbeeld. Ik vond het alleen zonde dat ik over tien jaar niet meer zou weten wat ik heb gespeeld. Deze nummers opnemen is dus eigenlijk als werken aan een tijdscapsule voor mezelf.”

Maar het opnemen deed hij niet alleen voor zichzelf. Na soloshows kreeg de singer-songwiter regelmatig de vraag of hij ook cd’s had waarop hij zichzelf alleen begeleidt op gitaar of piano. “Het antwoord was steeds nee. Kale versies had ik niet. Dus besloot ik ze vast te leggen op mijn recorder. Dat geluid… Zo zuiver. Ik raakte een beetje verliefd op dat warme, intieme geluid. Alles werd in één take opgenomen. Ook foutjes liet ik er in. Bijvoorbeeld in het nummer Souvenirs pak ik het verkeerde akkoord. Geeft niet. Het is mooi. Puurder dan dit wordt muziek niet.”

Cassettes
Als liefhebber van ook de fysieke kant van de muziek, bracht Tim Knol zijn opnames als tapes en cd’s uit. Er kwamen er vier, met elk zo’n tien nummers. Daaronder bevinden zich ook demo’s van eigen, akoestische composities die pas in 2022 op een nieuwe plaat in elektrische vorm te horen zijn. “Ik vind het een charme hebben als iemand iets unieks in handen heeft. De muziek op deze cassettes en cd’s kwam niet online.”
Platenmaatschappij Excelsior/V2 herkende de unieke geluid van de tapes en vroeg Knol om het voor een groter publiek toegankelijk te maken. Dat werd het nu verschenen album Tim Knol Lost & Found Compilation Album, die ook op de streamingdiensten staat. ‘Het is een compilatiealbum. Ik zocht vijftien nummers uit, meer niet. Ik vind het te leuk dat er liedjes zijn die niet op Spotify staan, maar alleen nog via de Lost & Found-cd’s en -cassettes zijn te horen.”

In 2022 wil Tim een nieuw album met band uitbrengen. ‘Kale’ voorproefjes van de nummers Lightyears Better en You Don’t Wanna Miss The Show zijn nu te vinden op de lp Tim Knol Lost & Found Compilation Album. Ook staat er voor het najaar van 2022 een clubtour op de planning en zal Knol komend voorjaar met de Blue Grass Boogiemen op diverse podia te vinden zijn.

The Lost and Found Tapes zijn te koop via de site van Tim Knol. Het compilatiealbum verschijnt via Excelsior.