Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Tourtip

Tekst: Louis Nouws
wo 29 november 2023

Tourtip: Josh Gray

Tourtip

Het gaat ineens erg hard voor Josh Gray. Met zijn vorige album Songs Of The Highway uit 2021 trok hij de aandacht in kleine kring. Met de release van Walk Alone lijkt deze rebelse countryzanger in Nederland door te breken. In januari komt hij voor de eerste keer naar ons land voor een reeks optredens.

Hoewel Josh Gray werkt vanuit Nashville heeft hij weinig op met de gevestigde country-orde. In zijn teksten zet hij zich sterk af tegen onrecht en gevestigde vooroordelen, waarmee in zijn muziek en thematiek aansluit bij de outlaw country van de jaren zeventig van zangers als Willie Nelson, Johnny Cash en Waylon Jennings.
 
Zijn wieg stond in San Fransisco maar hij groeide op in Maryland. En hoewel hij al op zijn zestiende zijn eerste gitaar kreeg, duurde het nog vijftien jaar voordat hij zijn eerste optreden gaf: “Ik was er nog niet klaar voor.” 
Ergens de tijd voor nemen totdat het klaar is voor de buitenwereld is voor Gray heel logisch. Mede daardoor blijven zijn doorwrochte teksten in je hoofd doorklinken, lang nadat het liedje is afgelopen. Hij is een verhalenverteller, protestzanger, dichter die probeert meerdere generaties te verbinden en te bereiken met zijn eigen vorm van songschrijven. Zijn muziek is een mix van de folk, blues, country en rock, genres die hem inspireerden.   
 
Na de release van zijn solo-ep in 2015 reisde Gray stad en land af om op te treden. Hij kwam tot de conclusie dat hij naar Nashville moest verhuizen om zich verder te ontwikkelen. Met wat bevriende muzikanten startte hij onder de noemer Josh Gray and the Dark Features een succesvolle crowdfunding om het budget voor een album bij elkaar te schrapen. 
Met het analoog opgenomen Songs Of The Highway kwam hij al op de radar in Nederland. Met het dit jaar verschenen Walk Alone lijkt een definitieve doorbraak bij americana- en rootsliefhebbers nog slechts een kwestie van tijd.

Inmiddels kreeg het album mooie recensies en scoorde het hoog in zowel de Euro-Americana Charts als de Dutch Americana & Roots Top 13. In Heaven werd hij al enigszins vergeleken met de dit jaar overleden cultheld Lee Clayton. Toen er ineens de mogelijkheid kwam om hier in januari te touren, greep hij die kans met beide handen. Josh Gray zal bij deze eerste Nederlandse optredens begeleid worden door een band met onder anderen Johan Jansen op pedal steel en Pieter Douma op bas. Wie kun jij later zeggen dat je hem al zag op zijn eerste tour in Nederland.
 
Josh Gray live: 20 januari bij In The Woods, Leusden; 21 januari in De Oude Veiling, Aalsmeer; 22 januari in Muziekgebouw, Eindhoven; 23 januari in Der Aa Theater, Groningen; 24 januari in Café Roots, Berghem; 25 januari in Live Stage Marnix, Bennekom/Ede; 26 januari in Trouble Tree Folk, Koudekerk a/d Rijn; 27 januari in Thiemeloods, Nijmegen.