Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Steven Walter
vr 30 juni 2023

Unzipped: The Rolling Stones in het Groninger Museum

Blog

Gaan ze weer op tournee of niet? Een vraag die rond The Rolling Stones altijd wel in de lucht hangt. Zolang dat antwoord er niet is of tot de tijd dat de band weer een podium laat neerzetten op Nederlandse grond, kun je je onderdompelen in de wereld van de Stones. Het Groninger Museum presenteert (voor de tweede keer): Unzipped. En let op: hierna is de tentoonstelling nergens ter wereld meer te zien.

Door Steven Walter

Ineens staat hij daar. Een hemelsblauwe/zilveren paarlemoer drumkit. Die vormt eigenlijk het startpunt van de museale reis door het muzikale leven van de Britse rockers. Mooi uitgelicht, klaar om ritme aan de expositie te geven. Waar ter wereld Unzipped ook was te zien, dit instrument vormde altijd het begin van de expo. Maar nu is het meer dan een vetrekpunt. Degene die op altijd op het krukje achter die trommels en bekkens zat, is niet meer. Terwijl achteloos achtergelaten stokjes op de trommel de indruk wekken dat Charlie Watts even weg is voor een kopje thee.”Het drumstel is ook echt een eerbetoon aan de in 2021 overleden Charlie”, merkt museumdirecteur Andreas Blühm op.

Blühm is blij dat de Stonestentoonstelling weer naar Noord-Nederland is gekomen. In 2020 was die slechts vier weken te bezoeken, omdat covid vroegtijdig de museumdeuren dichtdeed. Toen alles weer openging, vertrokken de gitaren, kledingstukken, foto’s en blaadjes met handgeschreven songteksten voor de rest van hun wereldtournee. “Het management van de band vroeg of we de expositie nog een keer wilden doen. Ik dacht: een tweede keer? Het zou voor het eerst in de geschiedenis van het museum zijn dat we een tentoonstelling twee keer brengen.” Het aanbod werd aangenomen, waardoor Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ron Wood tot en met 21 januari 2024 ‘een huis hebben gevonden’ in Groningen.

Wordt een Stone
De expositie past echt in het museum. Bij de Stones draait het immers niet alleen om muziek. Mick Jagger zei ooit: “De beelden die je projecteert zijn erg belangrijk. Muzikanten zeggen altijd graag dat het alleen om de muziek draait. Dat is natuurlijk niet zo. Het gaat erom wat je uitdraagt, hoe je eruitziet, wat je houding is – al die dingen.”
Unzipped laat al die aspecten zien van mode (podiumkostuums), fotografie, design, video en uiteraard is er ook heel veel muziek. De tentoonstelling laat de bezoeker als het ware ervaren hoe het is om een Stone te zijn.

Beschilderde gitaar
Wat nieuw is ten opzichte van de eerste ronde in 2020 is een heel speciale gitaar van Keith Richards. Het is een door de gitarist beschilderde Gibson Les Paul. Het verhaal achter het snaarinstrument gaat terug naar het eind van de jaren zestig. De band was in 1967 gearresteerd in verband met drugs. Hierop gaven de bandleden even geen concerten meer. Wachtend op een gevangenisstraf, verveelde Keith zich stierlijk en begon daarom met een verfpen te rommelen. Eerst kregen zijn schoenen een kleurige make-over, daarna was een paar witte laarzen aan de beurt. De creatieve uitspatting eindigde met het beschilderen van zijn gitaar.


Unzipped-hoogtepunten volgens Heaven
- Het dagboekje van Keith uit 1963.
- De podiumoutfit van Mick voor Sympathy For The Devil.
- Edith Grove: het nagebouwde studentikoze flatje van de jonge Stones.
- De beschilderde Gibson Les Paul van Keith.
- Het drumstel van Charlie.

Unzipped is tot en met 21 januari 2024 te zien in het Groninger Museum. Zie de site voor meer info en tickets.