Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Interview

Tekst: Steven Walter
vr 12 april 2024

Voltage levert ‘levenswerk’

Interview

2021 was een bizar jaar voor Dave Vermeulen van Voltage. In een tijdsbestek van een paar maanden werd hij vader, maar verloor hij plotseling ook zijn eigen vader. De loop van het menselijk leven, zoals Dave die drie jaar geleden als een emotionele achtbaan beleefde, leverde inspiratie op voor Voltage’s vijfde album: Fortunes & Willows.

Tekst Steven Walter Foto Peter van Velthoven

De frontman van de Brabantse band en gitarist Ruard Sanders trokken met hun gezinnen naar een groot huis. Twee weken lang luwte opzoeken. Maar waar de familieleden vakantie konden vieren, zaten de muzikanten niet de hele tijd op hun lauweren. In het grote huurhuis toverden ze een kamer om tot een soort studio. Hoewel ze niet van kantoortijden zijn, hielden Ruard en Dave een van ‘negen tot vijf-schema’ aan. In die tijd werd volop geschreven. “Alle ideeën die we al hadden en die spontaan invielen, kwamen er samen. Muzikaal, tekstueel, onderwerpen… Alles stroomde als het ware die kamer binnen. De eerste song was Fortunes & Willows. Ik wist direct: hier hebben we een ijzersterk thema te pakken”, aldus Dave. Het nieuwe album draait om het thema ‘levensverhaal’. Van opvoeding tot nalatenschap.

Met de recente ervaringen - waarbij Dave's blijdschap om de geboorte van zijn dochter doorschoot naar intens verdriet om het onverwachts heengaan van zijn vader – konden de heren zeker iets. Dave: “Een plaat zie ik altijd als een hoofdstuk in je leven. Wat op dat moment speelt, moet worden verteld. Zo ontstond ook dit nieuwe album. Hoe was je opvoeding, wat neem je daarvan mee in je leven, wat geef je door aan het eind… Dat drieluik, daar draait het om.”

Wilg
Op de hoes is deze opzet visueel gemaakt door kunstenaar Klim van de Laarschot. Hij zette een (levens)boom neer waarin een hand met een zakhorloge en een opengeslagen deur met uitvliegende vogels zijn verwerkt. “Ik zie het echt als een family tree. Fortuin en wilgen. De wilg als symbool voor nieuw geboorte. De boom op de hoes lijkt vrij dood, maar hij kan ook in de herfst staan. En hij kan weer nieuwe bladeren krijgen. Er zit dus leven en dood in. Het ‘fortuin’ heeft te maken met de mensen om je heen, wat je meemaakt, je legacy. De zegeningen in het leven. Dit is de meest persoonlijke en heftige plaat die ik tot nu toe met Voltage heb gemaakt. Het zit heel dicht bij mij. Voor mijn dochtertje schreef ik bijvoorbeeld Little Miss Blue Eyes.”

In de hoes zitten dus allerlei symbolen over het levenspad verwerkt. Net als verschillende knipogen. Zo staan de vier vogels op de voorkant van de hoes voor de vier bandleden; Dave, Ruard, bassist Kai Liebrand en drummer Edwin van de Burgt. Op de achterzijde staan acht vogels; zij vertegenwoordigen de kinderen van de groepsleden.

3D-gevoel
Fortunes & Willows is een echte Voltageplaat, maar wel een waarin een volgende stap is te horen. Het geluid is namelijk voller geworden; het kreeg een diepere laag. “Dat zit hem in een uitgebreidere productie, waarbij de studio een soort speeltuin was. We waakten voor een overkill, want wat we toevoegden moest echt een song dienen. Doel was om de nummers iets meer een 3D-gevoel mee te geven. Ik denk dat het goed gelukt is. Deze dubbelaar is echt een mooi nieuw onderdeel van Voltage geworden.”

Fortunes & Willows van Voltage verschijnt op 12 april.

Voltage speelt albumreleaseshows op 13 april (TivoliVredenburg, Utrecht),19 april (Luxor Live, Arnhem) en 2 mei (P60, Amstelveen). Later dit jaar volgen meerdere optredens, onder meer tijdens het Zwarte Cross festival.