Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Review

Tekst: Jos Schuring
wo 10 november 2021

Wereldmuziek in Oslo

Review

Oslo heeft niet alleen een uiterst bloeiende en vernieuwende jazzscene, ook wereldmuziek blijkt in Oslo zeer populair. Het Oslo World Festival bestaat sinds 1994 en haalt goede namen naar Oslo. Het festival vindt vijf dagen lang plaats rond het eerste weekend van november op verschillende locaties in de stad met Cosmopolite, een soort Paradiso, als belangrijkste podium.

Tekst en foto Jos Schuring

Tri Da Kali brak door met Ladilikan, hun album met het Kronos Quartet dat in 2017 verscheen op World Circuit. Het trio treedt aan met het Noors Radio Orkest met vooral strijkers. Dirigent Paul Daniel geniet zichtbaar van de samenwerking met het Malinese trio. Lassana Diabaté is superieur op zijn balafon en gaat regelmatig het duel aan met Mamadou Kouyaté, zoon van Bassekou Kouyaté, op de bas n’goni, vaak tot groot plezier van het zeer gretige publiek. De stem van Hawa Kassé Mady Diabaté, is weergaloos. Ze lijkt zich vaak in te houden, maar als ze voluit zingt is het kippenvel.
 
Een dag later zit Cosmopolite weer vol en wel voor het Nederlandse Altin Gün. Bassist Jasper Verhulst richtte de band een jaar of zes geleden op nadat hij een plaat kocht van de Turkse zangeres Selda Bagca. Zanger Erdinç Ecevit, die ook synthesizer en bas speelt, en zangeres Merve Dasdemir vormen het gezicht van de Amsterdamse formatie die zich toelegt op muziek die geworteld is in Turkse volksmuziek, maar ook eigen nummers schrijft. Ze maakten inmiddels drie platen en zijn in het buitenland snel populair geworden. Dat blijkt in Oslo, waar de band maar liefst twee concerten geeft op een avond. De dromerige, folky muziek met vintage elektronica leidt tot veel enthousiasme bij het publiek dat met regelmaat nummers – in het Turks! – meezingt. Als Merve van het podium afstapt en tussen het publiek gaat zingen is het feest compleet.
 
Maya Angelou was een zwarte Amerikaanse activiste en schrijfster die in 2014 overleed. In het Nordic Black Theatre wordt ze tot leven gewekt door een zevental spelers, onder wie drie musici op drums, kora en saxofoon en een viertal zangeressen die allemaal Angelou spelen. Teksten van Angelou zijn op muziek gezet, smaakvol afgewisseld met nummers van onder meer Billie Holiday en Aretha Franklin. De huiskamersfeer in het zaaltje dat met dertig bezoekers vol zat, droeg veel bij aan de beleving, maar de dames van het theatergezelschap maakten veel indruk met zeer krachtige zang en expressieve dans. Ze beëindigden hun indrukwekkende performance met Angelou’s bekende I Will Rise.
 
Amadou & Mariam zijn 68 en 63, maar weten van geen wijken. Hun meest recente album is alweer vier jaar oud en tijdens het concert ligt dan ook een forse nadruk op de hits. Het stel geniet zichtbaar van het dolenthousiaste publiek in Cosmopolite. Het leidt helaas tot te veel flauwe meezingspelletjes, waardoor het optreden aan het einde enorm inzakt. Maar in het uur daarvoor bleek het Malinese echtpaar nog uitermate goed mee te kunnen, zij het dat Mariam soms wel wat vals zong. Daar stond tegenover dat Amadou gitaristisch zeer sterk op dreef was in een buitengewoon sfeervol concert.