Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Review

Tekst: Kees van Wee
do 1 september 2022

Xalam van Ben Aylon: wonderschone Afrikaanse muziek

Review

Soms hoor je een album dat al wat ouder is, maar waarover je zo enthousiast bent dat je het niet onbesproken wilt laten. Dat geldt ook voor het vorige jaar verschenen Xalam van Ben Aylon. Een gevarieerde cd vol prachtige Afrikaanse muziek, vooral uit Senegal en Mali.

Tekst: Kees van Wee

Ben Aylon is van geboorte Israëliet. Maar hij reist al sinds 2008 door West-Afrika vanwege zijn fascinatie voor de Senegalese ‘sabar’ drum. Hij is inmiddels gespecialiseerd in een drumtechniek waarbij hij tien verschillende Afrikaanse drums tegelijk bespeelt, maakte een paar jaar geleden veel indruk met zijn optredens voor de Senegalese tv en werkte samen met Youssou N’Dour, Cheikh Lô en vele anderen.
 
Zeven jaar lang heeft hij op verschillende locaties opnames gemaakt voor zijn internationale debuut Xalam, waarvan de titel is ontleend aan het gelijknamige traditionele snaarinstrument dat hij uitstekend bespeelt, evenals enkele andere instrumenten. Daaronder uiteraard percussie, maar een drumplaat is Xalam absoluut niet.
 
Voor de zang schakelde hij anderen in, onder wie Amy Sacko, die bekendstaat als de Tina Turner van Mali. Ook van de partij zijn drummer/componist Doudou Ndiaye Rose en zangeres Khaira Arby, beiden inmiddels overleden, op 19 augustus, de verjaardag van Aylon. Hij beschouwt dit als een uniek teken, dat dit album een spiritueel licht geeft.
 
Xalam is een rijkgeschakeerd album met prachtige Afrikaanse muziek die betovert, fascineert en ontroert. Luister alleen maar naar het onweerstaanbare Hulem Belibe, met zang van de Ethiopisch/Israëlische singersongwriter Aveva (Dese), en je bent verkocht.