Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Luistertip

Tekst: Louis Nouws
wo 7 februari 2024

Yamato: de drummers van Japan

Luistertip

Van 13 april tot eind mei 2024 tourt Yamato door Nederland met een muzikaal spektakel met naast de drums, veel aandacht voor kostuums, vormgeving en belichting. Met op het podium twaalf drummers en meer dan veertig ‘Taiko’-drums die allemaal een ander karakter hebben. De grootste trommel is Odaiko, met een doorsnee van twee meter en een gewicht 500 kilo, gemaakt uit een 400 jaar oude boom.

Zowel fysiek al mentaal zijn de Yamato-drummers ijzersterk. Het bespelen van de soms manshoge trommels is een combinatie van technische beheersing én topsport. Alleen door intensieve training en uiterste concentratie bereiken de leden van Yamato de fysieke conditie, die hen in staat stelt deze inspanning te leveren. De drummers verliezen elk zo’n twee liter vocht per voorstelling.
 
De drummers voeren je mee in hun ritmische wereld, dankzij hun grootse en meeslepende spel waar de uitbundige energie en kracht letterlijk en figuurlijk van afspat. 
Ongeremde dynamiek, vertederende humor, delicate verstilling en gedisciplineerde perfectie zijn de ingrediënten die Yamato, the Drummers of Japan, aan de top hebben gebracht.
 
Met aanstekelijke energie en een geoliede samenwerking brengen ze de eeuwenoude kunst van het Taiko-drummen in het theater. De essentie van hun optreden is het uitwisselen van energie met het publiek. De trillingen van de drums raken je diep in je hart en de akoestische druk overtreft het voorstellingsvermogen.
 
Yamato werd in 1993 opgericht in Asuka, Japan en reist de wereld over als een hechte groep die alles zelf bedenkt en creëert: van muzikale composities, choreografie, theaterproductie, licht, geluid en techniek tot kostuums, visagie en decor. Zelfs de ‘bachi’ (drumstokken) die zij gebruiken tijdens de voorstelling maken zij zelf. 
Yamato is een erkende pionier in de wereld van de Taiko doordat de groe[ óók vrouwelijke drummers in het gezelschap heeft. Tijdens deze tour bestaat Yamato uit zes jonge vrouwen en zes jonge mannen.
 
In 2023 vierden ze hun 30-jarig jubileum. Inmiddels hebben ze ruim 4000 concerten gegeven in meer dan 54 landen met wereldwijd meer dan 7 miljoen bezoekers.

Yamato live: zie voor data en podia