Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Norbert Meijs
wo 24 februari 2021

Zoomen met Jeff Lynne

Blog

Zoom was tot begin 2020 een relatief nieuw en onbekend fenomeen. Maar sinds het begin van de pandemie heeft video-conferencing via Zoom een ongekende vlucht genomen. Zoom is een ware uitkomst voor thuiswerkenden die contact willen houden met collega’s en bekenden. Wat veel mensen niet weten, is dat de onvolprezen muzikale duizendpoot Jeff Lynne op de kop af twintig jaar geleden al een album uitbracht onder de titel Zoom.

Tekst: Norbert Meijs

Na 15 jaar radiostilte was Zoom het eerste album dat Jeff Lynne onder de noemer Electric Light Orchestra uitbracht. Van een echte band was echter geen sprake. Zoom kan het beste omschreven worden als een soloproject van Lynne. Op alle 13 nummers neemt hij zowat alle vocalen en instrumenten voor zijn rekening. Een beetje vergelijkbaar met de dubbelelpee Something/Anything van Todd Rundgren uit 1972. Een ander staaltje noeste huisvlijt, dat resulteerde in het standaard meesterwerk van Runt, zoals hij zichzelf noemde op een eerder album.
 
Uitzondering
Op twee nummers maakt Jeff Lynne op Zoom een uitzondering voor zijn Beatles-buddy Ringo Starr, die op de van hem bekende wijze de drumpartijen mag inspelen. Een andere voormalige Beatle, George Harrison, speelt op twee andere nummers slide. Ook het oude getrouwe ELO-bandlid Richard Tandy neemt op een nummer de toetsen voor zijn rekening. Maar voor de rest is het een ware one man show van de immer met een donkere zonnebril getooide Jeff Lynne.
 
Voor de diehard ELO-fans is Zoom nog steeds een hoogtepunt in de meer dan 50 jaar omspannende muzikale loopbaan van Jeff Lynne. ‘Zoom is perhaps the best ELO-album you’ve never heard’, schrijft criticus Nick DeRiso op zijn website Somethingelsereviews.com ad rem. Een groot commercieel succes werd Zoom dan ook niet. Mede om die reden werd de groots aangekondigde Zoom Tour door de USA later dat jaar afgelast. De kaartverkoop viel nogal tegen. Een comeback van ELO kwam er dus niet. Wel kwam er nog een liveregistratie ‘Zoom Tour Live’ in 2001 uit, opgenomen voor een klein aantal uitverkorenen in de tv-studio’s van CBS in Hollywood. Lynne speelt daar ook een aantal nummers van Zoom, maar voor de rest is dat een soort ‘Greatest Hits’-compilatie van ELO-klassiekers.
 
Gloriejaren
Jeff Lynnes ELO beleefde zijn gloriejaren in de jaren zeventig met een serie wereldhits. ELO’s eerste hit Roll Over Beethoven, een adaptatie van Chuck Berry’s klassieker, gaf al meteen aan dat ELO zich bewoog op het snijvlak van klassieke muziek en pop, vaak met een vette knipoog maar het latere studiowerk van The Beatles. Mr. Blue Sky, Lynnes onverwoestbare meesterwerk, is daarvan het meest geslaagde voorbeeld. Na de ontmanteling van ELO in 1985 ging Lynne bepaald niet op zijn lauweren rusten. In 1988 richtte hij samen met George Harrison, Bob Dylan, Roy Orbison en Tom Petty de supergroep The Traveling Wilburys op. Ook als producer heeft Lynne zijn sporen ruimschoots verdiend. Hij produceerde albums van Paul McCartney (Flaming Pie uit 1997), George Harrison en Tom Petty. Kenners herkennen in deze werken meteen de breed uitgesponnen geluidstapijten, waar Lynne als producer patent op had.
 
John Lennon stelde ooit dat ELO ‘sons of The Beatles’ waren. Als The Beatles in de jaren zeventig nog hadden bestaan, hadden ze geklonken als ELO, voegde hij eraan toe. Vergeleken te worden met The Beatles, was voor Lynne het ultieme compliment. Zijn fascinatie voor The Beatles was in 1968 ontstaan, toen hij de Fab Four in de Abbey Road studio ontmoette tijdens de opnames van The White Album. “Ik kon drie nachten niet slapen, nadat ik in dezelfde ruimte als The Beatles was geweest”, omschreef hij het geluksgevoel dat hem toen overviel.
 
Geen copy cat
Jeff Lynne richtte Electric Light Orchestra in 1970 op samen met Roy Wood en Bev Bevan, die hij kende van The Move, met als doel de draad op te pakken waar The Beatles die na hun bad break-up hadden laten liggen. En als je goed luistert naar Zoom, hoor je nog steeds de parallellen met The Beatles in tekst, muziek en arrangementen. Maar dan wel met een geheel eigen sound zonder in ‘copy cat’-gedrag te vervallen.
 
Het 50-jarig bestaan van ELO had Jeff Lynne in 2020 met de groots opgezette From Out Of Nowhere tour willen vieren, maar corona gooide roet in het eten. Zo ging een gepland optreden in de Ziggo Dome afgelopen najaar ook niet door. Laten we hopen dat Lynne deze geplande concertreeks op enig moment kan inhalen. Want de echte ELO-klassiekers blijven juweeltjes van muzikale inventiviteit en creativiteit. Een perfecte combinatie van pop en klassiek.