Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

The Analogues trappen af in Abbey Road

do 4 juli 2019

The Analogues trappen af in Abbey Road

The Analogues trappen af in Abbey Road

Dichter bij The Beatles kun je menselijkerwijs niet komen. Slechts een paar honderd uitverkorenen zijn op de laatste zondag van juni naar Londen afgereisd om de liveopnames van het laatste Beatles-album Abbey Road door The Analogues bij te wonen. Het is precies vijftig jaar geleden dat dat album verscheen, Vanaf september tot ver in het voorjaar van 2020 touren The Analogues door Nederland.

Ze hebben daar wel een heel speciale plek voor uitgekozen: de Abbey Road Studio’s. Ik realiseer me plots dat ik nu letterlijk in de voetsporen van The Beatles treed. Want hier is pophistorie geschreven. Tussen 1962 en 1969 namen The Beatles in Studio 2 praktisch al hun hits en albums op. En juist daar spelen The Analogues als toegift drie ‘ouwe’ Beatle-songs. Achtereenvolgens weerklinken I Call Your Name (van McCartney), Norwegian Wood (van Lennon) en Taxman (van Harrison) door waarschijnlijk de meest beroemde studio ter wereld.

The Analogues zijn een band met een missie: de meesterwerken van The Beatles, te beginnen met Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band uit 1967 tot en met Abbey Road uit 1969 zo waarheidsgetrouw mogelijk vertolken voor eenieder die het maar wil horen. Bepaald geen sinecure, want The Fab Four zelf hebben zich er nooit aan gewaagd. Gevraagd naar het waarom luidde steevast hun antwoord: onmogelijk om live op het podium te spelen. The Analogues hebben inmiddels ruimschoots hun ongelijk bewezen, hetgeen met recht en reden een tour de force mag heten. Na Sgt. Pepper's, Magical Mystery Tour, The White Album hebben The Analogues nu hun tanden gezet in Abbey Road, dat vijftig jaar geleden – om precies te zijn op 11 september 1969 – het levenslicht zag.

Zwanenzang

Abbey Road geldt als de zwanenzang van The Beatles. Voor de opnames hiervan hadden The Analogues zich iets laten invallen. Waarom zouden ze Abbey Road niet opnemen in de wereldberoemde thuishaven van de groep voor een select publiek? En zo kon het gebeuren dat op een stralende zondagmiddag in totaal zo'n 600 muziekliefhebbers zich verwachtingsvol staan te verdringen voor de deur van de Abbey Road Studio's. Zij zijn geselecteerd om een van de in totaal drie opnamesessies in het walhalla van de popmuziek bij te wonen.

Wanneer de deuren eindelijk openzwaaien, lijkt het erop alsof een groep pelgrims een bedevaartsoord betreedt. Er heerst in de gangen van Abbey Road een gewijde stilte, slechts af en toe doorbroken door een licht geroezemoes. Beatles-adepten zijn zich ogenschijnlijk bewust van het gewicht van dit historisch moment. Kijk, daar achter die glazen deur staat de analoge mengtafel met de grote schuiven, die ervoor gezorgd heeft dat de muziek van The Beatles voor de eeuwigheid bewaard is gebleven.

Kakofonie

En dan staan we opeens in de grote Studio One, die is omgebouwd tot intieme concertzaal. Hier werd in 1967 de kakofonie voor A Day In The Life opgenomen. Nog nooit had een klassiek orkest zo chaotisch geklonken. Eveneens in 1967 kwam de eerste live satelliet-uitzending Our World hier vandaan, waarin The Beatles omringd door hun vrienden All You Need Is Love zongen. Ook historische grond dus. Mark Lewisohn, de befaamde Beatle-biograaf die speciaal was uitgenodigd om een inleiding te houden, schetst vlak voor het concert van The Analogues een onthutsend beeld van een band die op zijn laatste benen liep: “Met de voltooiing van Abbey Road in augustus 1969 viel in feite het doek voor de groep, ofschoon het formele einde officieel pas in april 1970 wereldkundig werd gemaakt.”

In feite was het album de kroniek van een aangekondigde scheiding, vol met verwijzingen naar het naderende einde in de teksten. De verhoudingen binnen de groep waren zo verslechterd dat McCartney op de plaat verzucht: You never give me your money, you only give me your funny paper and in the middle of negociations you break down. De vier waren na de dood van hun gewaardeerde manager Brian Epstein in een zakelijk moeras beland en communiceerden veelal met elkaar via brieven. Maar in Abbey Road bundelden ze nog een keer al hun fenomenale muzikale krachten om vervolgens with a big bang uit elkaar te spatten.

Oorlogssterkte

De verwachtingen zijn hooggespannen, wanneer The Analogues het podium betreden voor hun versie van dat laatste meesterwerk. Come Together schalt meteen op volle oorlogssterkte door Studio One, alsof de tijd vijftig jaar heeft stilgestaan. Met een ongekende drive en een enorme dosis vakmanschap passeren de 17 nummers van Abbey Road een voor een de revue. The Analogues benaderen akelig dicht de perfectie in hun weergave van de schier onmogelijk live te spelen nummers. Zo wordt tijdens Maxwell's Silver Hammer met een hamer op een heus aambeeld geslagen om de rake klappen van Maxwell met zijn zilveren hamer op de hoofden van zijn slachtoffers weer te geven.

Zonder meer ontroerend is het gastoptreden van oorspronkelijk Analogues-lid Jan van der Meij. Hij zingt hartstochtelijk I want you (She's so heavy)' met koptelefoon op vanwege de tinnitus, die hem dwong het toeren met The Analogues op te geven. Op de oorspronkelijke elpee uit 1969 vormt dit bijna acht minuten durende nummer het slotstuk van de A-kant, met een breed uitgesponnen, hallucinante gitaarpartij op het einde. De band kan zich hier heerlijk in uitleven.

Majestueuze finale

Felix Maginn van Moke heeft zich overigens ontpopt tot een meer dan adequate vervanger van Jan van der Meij, zoals ook in Studio One weer eens blijkt. Hij neemt afwisselend met Diederik Nomden de meeste zangpartijen voor zijn rekening. Drummer Fred Gehring, die bewonderenswaardig de ogenschijnlijk eenvoudige drumpartijen van Ringo invult, verruilt de drums even voor de microfoon en zingt de lead vocal van het filosofische Because. Het vormt de opmaat voor de majestueuze finale, een medley van acht aan elkaar gesponnen liedjes, te beginnen met You Never Give Me Your Money en eindigend met The End. Daarin slingert McCartney nog een keer een cryptische laatste boodschap richting de miljoenen Beatles-fans de wereld in: And in the end the love you take is equal to the love you make.

Valt er dan helemaal niets aan te merken op de indrukwekkende versie van The Analogues van Abbey Road? Een paar kleine dingen. Mij valt op dat Felix en Diederik samen zangpartijen van McCartney voor hun rekening nemen, waar je op de plaat Macca overduidelijk solo hoort zingen. En drummer Fred Gehring zat er tijdens de korte drumsolo in de finale van Abbey Road eventjes naast. Maar een kniesoor die daar op let.

Best verkochte album

Abbey Road zou overigens het best verkochte album van de Beatles aller tijden worden met vijf miljoen exemplaren – een miljoen meer dan Sgt. Pepper's – wereldwijd. Algemeen wordt de laatste elpee van The Beatles beschouwd als een absoluut meesterwerk, dat de vergelijking met Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band glansrijk kan doorstaan. Een van de redenen waarom het album zo'n groot succes werd, is ronduit bizar. Volgens discjockey Russ Gibb uit Detroit was uit de beroemde hoesfoto op het zebrapad voor de Abbey Road Studio's af te leiden dat Paul dood was. De dj beweerde namelijk dat hij een telefoontje van iemand had gekregen met die strekking. Volgens die onbevestigde theorie is John Lennon in zijn witte pak de dominee, Ringo in zijn donkere pak de begrafenisondernemer en George in zijn spijkerpak de grafdelver. Wat nog bijdroeg aan deze ronduit hilarische interpretatie van de albumhoes, was dat Paul op blote voeten en uit de pas liep. Andere discjockey's in de VS namen dit bizarre gerucht over en binnen de kortste keren had het gerucht zich over heel Amerika verspreid. Met als gevolg dat de verkopen van Abbey Road de lucht inschoten.

Op die zondagmiddag in juni viel in feite alles op zijn plaats. De kruistocht van The Analogues werd magistraal voltooid in Abbey Road. Ondanks verwijten van epigonisme valt er geen weerstand te bieden aan de gedrevenheid en de passie van The Analogues bij het haarfijn reproduceren van de laatste Beatles-albums op het podium. Zij hebben zich de laatste jaren ontpopt als ware schatbewaarders van de indrukwekkende erfenis van The Beatles. Een erfenis die in Abbey Road een passend slotakkoord kreeg. I hope we've passed the audition, zei John Lennon vol zelfspot aan het eind van het befaamde rooftop concert van de greop in januari 1969. Wat mij betreft zijn The Analogues geslaagd voor hun auditie. Met vlag en wimpel zelfs.

Van 7 september tot en met 8 mei touren The Analogues door het land met Abbey Road. Raadpleeg voor podia en data hun site.