Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
Sta cookies toe Meer informatie ×

Baptiste W. Hamon: een Fransman in Texas

wo 15 maart 2017

Baptiste W. Hamon: een Fransman in Texas

Baptiste W. Hamon: een Fransman in Texas

“Een Fransoos die americana maakt, dat intrigeert.” Baptiste W. Hamon staat ons te woord vanuit Austin, Texas, waar hij een vakantie combineert met optredens op SXSW, het grote showcasefestival. “Toen ik zo’n tien jaar geleden in de ban raakte van Townes Van Zandt, heb ik een maand in Austin doorgebracht en sindsdien kom ik er geregeld.” Zijn debuutalbum L’Insouciance wordt goed ontvangen en hij is alweer bezig met de opvolger. “Amerika is het land waar ik veel inspiratie vandaan haal.”

Townes Van Zandt

In Parijs is niet echt een scene voor Amerikaanse rootsmuziek. “Je kunt het wel allemaal kopen hoor”, zegt Baptiste Hamon in uitstekend Engels. Hij woonde een aantal jaren in het buitenland. “Muziekwinkel Gibert Joseph aan de Boulevard Saint Michel is zeer rijk gesorteerd en daar kom ik dan ook vaak. Maar laat in Frankrijk de naam van Townes Van Zandt vallen en ze kijken je aan met een glazige blik. Uiteraard is Townes een ultieme cultheld, al heb ik het idee dat hij in Nederland toch een stuk bekender is. Enfin, ik ontdekte zijn muziek toen ik een jaar of zeventien was op het internet. Hij raakte zo’n diepe snaar dat ik meteen al zijn albums aanschafte. Het was de melancholie van zijn liedjes die me als jongeling diep beroerde en tegelijkertijd troost bood.”

Jacques Brel

De eerste liedjes schreef Baptiste Hamon in het Engels, in navolging van zijn idool en andere Amerikaanse singer-songwriters die hij was gaan ontdekken en waarderen zoals Guy Clark, Willie Nelson en Kris Kristofferson. “Maar de liedjes waren niet goed. Ik beheers het Engels behoorlijk, maar het is niet de taal waarin ik me het best kan uitdrukken.” Hij schreef al wel gedichten en besloot eens beter te gaan luisteren naar de muziek van zijn ouders: Jacques Brel, George Brassens, Barbara en Léo Ferré. “Als je oppervlakkig naar chansons luistert heb je niet door hoe goed en poëtisch de teksten wel niet zijn. Ik dacht: waarom combineer ik mijn liefde voor americana niet met mijn passie voor dichterlijk Frans? Daar kreeg ik zo’n plezier in dat langzamerhand het besef kwam dat ik er mogelijk mijn bestaan van kon maken.” Hij werkte als civiel ingenieur, maar een kleine drie jaar geleden nam hij de radicale stap voor de muziek te kiezen. “Ik wist dat het niet gemakkelijk zou zijn, maar mijn passie lag er en ik ontmoette goede mensen.”

Miossec

Zo werd Baptiste Hamon op sleeptouw genomen door de populaire singer-songwriter Miossec en stond hij in het voorprogramma van de Franse band Dionysos voor meer dan duizend man. Het Parijse Manassas-label, gerund door iemand met een even grote liefde voor Amerikaanse rootsmuziek als hijzelf, gaf hem een voorschot om zijn debuutalbum te kunnen opnemen in de Verenigde Staten. “Ik heb een e-mail gestuurd naar producer Mark Nevers, gewoon omdat ik zijn naam kende van albums die ik mooi vond. Hij beluisterde een paar demo’s en stemde toe. Het budget was niet zodanig dat we weken in zijn studio in Nashville konden vertoeven, maar de sessiemuzikanten die hij had ingehuurd waren zo goed en werkten zo snel. Twee van mijn oudste nummers, Joséphine en Van Zandt, die ik zo’n vijf jaar geleden schreef, zijn goeddeels live opgenomen. Nou zitten die muzikaal niet al te ingewikkeld in elkaar, maar na twee of drie opnames hadden we al een voortreffelijke versie. Dan ben je nauwelijks drie kwartier verder. Ongelooflijk eigenlijk.”

Onbevangenheid

De titel L’Insouciance laat zich volgens Baptiste Hamon niet goed vertalen. “Zorgeloosheid komt nog het dichtst in de buurt, maar dan in de zin van de onbevangenheid van een kind, dat zich geen zorgen maakt over de dingen die komen gaan. Het heeft te maken met durf en voor een kind is het gemakkelijker dan voor een volwassene. Wij moeten meer ons best doen die onbevangenheid vast te houden. We zijn onzeker en zien beren op de weg. De keuze voor de muziek heeft me vooralsnog vooral vreugde gebracht en verder bekijk ik stap voor stap wat op mijn pad komt. Of zoals ik in het Frans zou zeggen: belle est comme la vie est belle."

Baptiste W. Hamon live: zaterdag 22 april, op Naked Song in Muziekgebouw, Eindhoven; zondag 23 april in Luxor Live, Arnhem; zondag 14 mei op Down By The River in Grenswerk, Venlo; zaterdag 19 augustus op Terug Naar Tiengemeten, Tiengemeten.