Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Interview

Tekst: Jules Roosenboom
wo 18 mei 2022

Muziekgieterij en Heaven magazine bundelen krachten in Heaven Sessions

Interview

Poppodium Muziekgieterij in Maastricht en muziektijdschrift Heaven magazine geven een podium aan gevestigde namen en jong talent in Heaven Sessions. De sessies, die bestaan uit een kort optreden en een uitgebreid interview, worden online gepubliceerd. De eerste aflevering met de jazzband TaxiWars, geesteskind van dEUS-zanger Tom Barman, staat komende vrijdag online. 

Tekst Jules Roosenboom Foto Tiffany Peters

“Rock-’n-roll heeft, anders dan literatuur of beeldende kunst, geen buitengewone reputatie hoog te houden als het om diepgang gaat”, zo weet directeur Wim Smeets van Muziekgieterij. “Niet dat er in de popmuziek geen teksten bestaan met poëtische zeggingskracht of filosofische inzichten in het wezen van ons bestaan, maar dat zijn uitzonderingen. Diepgang vond je op tv bij Adriaan van Dis. Het ging dan over literatuur en de ‘hoge kunsten’. Bij programma’s over popmuziek kwam je in de regel niets te weten waar je wijzer van werd.”

Kijk de eerste sessie met TaxiWars hier

Optreden
Heaven Sessions bestaan uit een kort optreden en aansluitend een gesprek. De eerste sessie met TaxiWars, opgenomen in de kleine zaal van Muziekgieterij, is vanaf 20 mei online te zien. Tom Barman was na afloop van de sessie aangenaam verrast over de opzet. In de sessie speelt de dEUS-frontman met zijn jazzcombo drie nummers en praat na afloop met Ludo Diels informeel over drank, jazz, dEUS en improvisatie. “Met Heaven Sessions willen we de popmuziek serieus nemen als kunstvorm en met artiesten praten over achtergronden en inspiratiebronnen,” zegt Heaven-redacteur en interviewer Ludo Diels. ”We knippen niet of nauwelijks in het gesprek. Wat gebeurt, dat gebeurt.”
 
Kwaliteiten
Wim Smeets vat Heaven Sessions samen als een optelsom van kwaliteiten. “Als Muziekgieterij beschikken we over een unieke infrastructuur met technische mogelijkheden. Heaven magazine geldt binnen de muziekscene als een kwaliteitsblad dat verder kijkt dan de hypes. Zij hebben de redactionele en inhoudelijke knowhow en wij voegen daar onze specifieke kennis aan toe. Ons doel is om op die manier vooral ook emerging bands een kans te geven om zich aan een breder publiek te presenteren. Heaven zal er in het blad en online aandacht aan besteden en wij faciliteren dit. Zo krijgt een band een groter bereik. We doen het uiteindelijk uit liefde voor de muziek.”
 
Best Kept Secret
Op festival Best Kept Secret zullen op 10, 11 en 12 juni een aantal sessies worden opgenomen. Festivaldirecteur en redactielid van Heaven, Maurits Westerik is van mening dat Heaven Sessions een frisse wind zijn in de ruif aan bladen en programma’s over popmuziek. “Popmuziek is volwassen muziek. Het is daarom ook belangrijk het als zodanig te behandelen. Niet per se academisch of hoogdravend, maar wel met serieuze interesse in de achtergrond ervan. Het gaat om muziekcultuur. Die willen we uitdragen en ontsluiten. Daar staan we bij BKS, bij Heaven en bij Muziekgieterij voor.”
 
Over Muziekgieterij
Muziekgieterij is het grootste poppodium van Maastricht, gesitueerd in het hart van de Euregio. Naast het organiseren van concerten, events en festivals heeft Muziekgieterij ook een productiehuis. Met de beschikking over repetitieruimtes en een professionele opnamestudio is het productiehuis-team altijd op zoek naar nieuw talent. Ook reeds gevestigde artiesten passeren hier regelmatig de revue. 
 
Over Heaven magazine
Heaven is een tweemaandelijks magazine vol liefde voor tijdloze muziek. Een magazine dat generaties verbindt en genres overstijgt, dat informeert en verrast. Voor muziekliefhebbers, door muziekliefhebbers. In januari 2016 schreef Paul Onkenhout in de Volkskrant een beschouwing over ‘de omvangrijke niche van muziekbladen’, waar ook Heaven magazine toe behoort. Hij was vol lof: “De liefde voor muziek druipt van de pagina’s. (…) Allemaal gidsen ze de lezers met recensies door het aanbod. Als we dan toch moeten kiezen, dan maar Heaven, vanwege de eigenzinnigheid en de kalmerende vormgeving en de ‘100 topalbums uit 100 Heavens.’ Kijk, dat zijn nou lijstjes waar je wat aan hebt.”
 
Heaven Sessions worden gepubliceerd op heavenmagazine.nl en op muziekgieterij.nl.