Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Bobby Bland (83) overleden

ma 24 juni 2013

Bobby Bland (83) overleden

Vandaag is bekend geworden dat de Amerikaanse blues- en soulzanger Bobby ‘Blue’ Bland zondag 23 juni op 83-jarige leeftijd is overleden. Hij was al geruime tijd ziek.

Zijn grootste successen beleefde Bobby Bland in de jaren vijftig en zestig. Op het essentiële album Two Steps From The Blues (1961) staan hits als Cry Cry Cry en I Pity The Fool, maar vooral prachtige staaltjes doorleefde zang. Luister naar zijn uitvoering van St. James Infirmary. Zijn voordracht gaat door merg en been en illustreert de eigen sound die deze geweldige zanger creëerde uit blues, gospel en soul. I went down to the St. James Infirmary / I heard my baby moan / I felt so broken hearted.

Bobby Bland groeide op in een plaatsje nabij Memphis, Tennessee, waarheen hij op zijn zeventiende verhuisde. Hij begon als gospelzanger, maar de blues was natuurlijk nooit ver weg. Een van de eerste groepen waarbij hij zong was de Beale Streeters, vernoemd naar de beroemde straat met zijn bluesclubs, waarbij ook latere legendes als B.B. King, Junior Parker en Rosco Gordon optraden. Bland schreef niet zelf, maar kon nummers van anderen volledig naar zijn hand te zetten. Schrijver en arrangeur Joe Scott was belangrijk voor Bland. Met hem al ontwikkelde hij zijn eigen bluesy soulgeluid, omlijst door verzorgde arrangementen, die hem de bijnaam Sinatra van de blues’ opleverde.

Artistieke waardering was er genoeg, maar commercieel succes bleef uit. Wat Bland in een zware depressie deed belanden in de jaren zeventig, bijgevolg drankmisbruik. Hij krabbelde uit het dal dankzij het Malaco-label, dat oog bleef houden voor de ‘oude’ zwarte sterren, en bewonderaars als Van Morrison, die al in 1974 een nummer van Bland op plaat zette: Ain’t Nothing You Can’t Do. Ook Mick Hucknall van Simply Red was fan van Bland. Hij bracht in 2008 Tribute To Bobby uit.

Bobby Bland wordt al lang in het hetzelfde rijtje geplaatst als Sam Cooke, Ray Charles en Junior Parker, pioniers die soul maakten uit gospel en blues. In 1997 ontving hij een Grammy Lifetime Achievement Award.