Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Louis Nouws
vr 25 juni 2021

Boxen, boxen, boxen

Blog

Het is een trend en je kunt vinden wat je ervan vindt. Klassieke albums die een zo uitgebreide heruitgave krijgen – met alternatieve versies van nummers en nummers die niet eerder het daglicht zagen – dat één plaat niet langer volstaat. De een vindt het geldklopperij, de ander een prachtige luisterervaring. Er komen er weer drie aan die menigeen zullen doen likkebaarden

Foto Roger Tillburg

Het Engelse World Circuit zet de 25e verjaardag van het iconische Buena Vista Social Club luister bij met een speciale uitgave die op 17 september wordt uitgebracht als 2lp + 2cd + een boek van 40 pagina’s. Naast een geremasterde versie van het album brengt de uitgave een aantal niet eerder verschenen tracks van de originele opnamesessies met Ry Cooder uit 1996, onder andere Vicenta dat inmiddels te beluisteren is. Het boek bevat niet eerder verschenen foto’s, songteksten en notities en uitgebreide biografieën. De uitgave is ook in wat simpeler versies verkrijgbaar.
Producer en labeleigenaar Nick Gold: “Buena Vista Social Club is een once in a lifetime opname van Cubaanse muziek op zijn transcendentaal best. De magie die in die studio in Havana werd gecreëerd, klinkt vandaag de dag net zo vitaal en mooi als 25 jaar geleden.”

Je zou zeggen dat zo’n beetje alles wat Aretha Franklin ooit heeft opgenomen inmiddels wel is uitgebracht. Maar de 4cd boxset Aretha bevat 81 nummers, chronologisch gerangschikt, met een niet eerder uitgebrachte cover You Light Up My Life en zo’n 20 alternatieve versies en rarities. Mooi is dat het overzicht al haar werk bijeenbrengt dat ze bij verschillende labels heeft uitgebracht en zich niet beperkt tot haar Columbia-periode of Atlantic-jaren. Voor de usual suspect als Respect, I Say A Little Prayer en I Never Loved A Man (The Way I Love You) is vaak gezocht naar alternatieve takes en live versies. Voor wie dit teveel is, verschijnt er een best of van deze box – 20 nummers – op één cd of een dubbel-lp. De uitgave is vanaf 30 juli verkrijgbaar.
 
Zeer interessant is Feel Flows: The Sunflower & Surf’s Up Sessions 1969-1971 van The Beach Boys. De uitgebreide versie telt 5 cd’s met een vracht aan niet eerder uitgebracht materiaal en alternatieve versies. Velen zien juist deze periode van de band als een muzikaal hoogtepunt. Commercieel liep het allemaal even wat minder en de band, en met name Brian Wilson, was op zoek naar nieuwe impulsen. Sunflower en Surf’s Up zijn prachtige albums en wie het opnameproces van de boys wil volgen zal niet teleurgesteld zijn door in totaal 108 nooit eerder uitgebrachte nummers, a capella versies en live-opnames van deze boxset. Ook deze uitgave is verkrijgbaar in een uitgeklede versie, maar dat lijkt in dit geval toch geen bevredigend alternatief. De box verschijnt 30 juli.