Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Interview

Tekst: Steven Walter
do 16 maart 2023

De doowop-spacepop van Cosmic Crooner

Interview

Cosmic Crooner omarmt het conceptalbum met zijn debuut The Perks Of Being A Hypocrite. Met een nieuwe muziekstijl – ‘doowop-spacepop’ – wil hij voor vermaak en verwarring zorgen.

Tekst Steven Walter

Op 17 maart komt de plaat uit. Joep Meyer – de man achter het project – kan niet wachten op de release. “Het zal gek aanvoelen als ik het album straks niet meer op zak heb, want ik heb hem al zo lang bij me. Het is leuk om de muziek aan de wereld te geven. Ik heb het gevoel dat er iets leuks gaat gebeuren en kijk daar erg naar uit.’

Cosmic Crooners muziek is een mix van vintage psychedelica, klassieke doowop en soundtracks van met name Franse en Italiaanse films uit de jaren zestig en zeventig. Daarnaast wil Meyer het croonen in een 2023-jasje steken. Boven alles is Cosmic Crooner een brede paraplu, waarmee de Amsterdammer in de voetsporen treedt van onder anderen David Bowie. “Ziggy Stardust… uit dat album haal ik veel inspiratie.” Bij dat iconische space-gerelateerde conceptalbum liepen meerdere kunstvormen in elkaar over. Bij Cosmic Crooner is dat niet anders en draait het om muziek, tekst, film, mode en podiumpresentatie.”

Muzikale snob
Cosmic Crooner is het alter ego dat het concept naar voren brengt. Het personage is bewust neergezet als een muzikale snob. Als een persoon die over zichzelf in de derde persoon spreekt, maar die zichzelf ook weleens tegenspreekt binnen één nummer. “Zo’n alter ego zorgt dat ik kan schrijven wat ik wil. Het geeft creatieve vrijheid. De Crooner gedraagt zich absurdistisch. Ik zie hem als een emotionele observerende hedonistische grappenmaker. Het is leuk om de grens op te zoeken, waarbij mensen gaan twijfelen of het echt is of niet. Is hij hypocriet? Ik denk dat iedereen wel een beetje hypocriet is. Dat is niet erg. Zolang je jezelf een hypocriet noemt kom je met veel weg, in elk geval tekstueel gezien.”

Op 1 april is Paradiso het toneel voor de releaseshow van The Perks of Being a Hypocrite (De voordelen van hypocriet zijn, SW). Daarvoor treedt Joep Meyer met zijn band al op in Dortmund en Parijs. “Vooral Parijs lijkt me geweldig. Ik houd van Franse muziek en films. Er zijn veel Parijzenaren die mijn muziek leuk vinden. Er zijn op Spotify al verschillende nummers te beluisteren. Via dat platform kan ik zien dat de liedjes op veel verschillende plekken worden beluisterd, en vooral onder Parijzenaren slaat het schijnbaar aan. Het is leuk om dan naar die plekken te gaan en op te treden. Het verbaast mij trouwens niet dat mensen in het buitenland ook naar mijn nummers luisteren. Het zou mij eerder verbazen als het niet zo was. In mijn oren klinkt de muziek niet heel kazig; het is niet heel Nederlands. Het zou zonde zijn als het alleen binnen de Nederlandse landsgrenzen zou blijven. Tegenwoordig is het makkelijker dan ooit om nieuwe muziek uit alle hoeken van de wereld te ontdekken.”

The Perks of Being a Hypocrite van Cosmic Crooner verschijnt bij Lab Music.