Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

De schilderende punkrockdrummer

ma 17 juli 2017

De schilderende punkrockdrummer

De schilderende punkrockdrummer

Eerst is er een schilderij met Dee Dee Ramone. Dan Mickey Mouse. Bugs Bunny. Donald Duck. Elvis. Kermit. Een krokodil. Popey. En vervolgens nog veel meer werk met Dee Dee Ramone. Maak kennis met het primitieve en oh zo rake repertoire van de schilderende punkrockdrummer Manuel Cossu uit La Spezia, Italië.

Ik ontmoet Manuel Cossu begin juli, tijdens het Sjock Festival in het Vlaamse Gierle. Daar is hij met The Manges, al 24 jaar de Italiaanse versie van de Ramones. Vijf minuten voor hun optreden spreek ik hem aan op zijn schilderijen waarvan ik op Facebook regelmatig wat voorbij zag komen. Ik houd van zijn stijl en dát wilde ik hem even zeggen. "Wacht hier", klinkt het. "Ik heb één exemplaar van mijn boek bij me. Dat is voor jou." En weg is ie naar de kleedkamer, om even later het boek Main Man in de handen te drukken. Verder gaat de conversatie niet, ook niet na afloop van het als altijd explosieve optreden van The Manges.

"Manuel spreekt amper Engels", verklaart Stefan Tijs uit Rotterdam, ook aanwezig bij het optreden. "Ik ben in 2001 twee weken met The Manges op tour geweest in Amerika en heb met iedereen gesproken, behalve met Manuel." Tijs is onder meer tekenaar (de kinderreeks Borre, samen met Jeroen 'Jerry Hormone' Aalbers) en labelbaas (Stardumb Records) en heeft zojuist acht pagina's aan Cossu's oeuvre gewijd in zijn jongste Stardumb Magazine. Maar zo'n fraai boekje van de frêle Italiaan heeft hij nog niet. Zijn voorraad die hij via de Stardumb webshop gaat verkopen, is onderweg. Aandacht bladert hij het verse boekje door. "Ik vond zijn werk al tijden te gek. En het wordt steeds beter."

Dee Dee Ramone geldt als voornaamste inspiratiebron in de schilderijen van Manuel. De oerpunk, geboren als Douglas Colvin (1951-2002), was overigens naast bassist, componist, zanger en schrijver ook schilder. En Dee Dee schilderde graag zichzelf. Het werk van Manuel laat een zelfde soort Dee Dee zien, maar dan vaak met een uitdrukkingsloos gezicht. Het is duidelijk een slag rauwer dan zijn voorbeeld. "Ik loop met een enorme hoeveelheid verhalen, beelden en data in mijn hoofd en dat moet eruit, voordat mijn hoofd explodeert", zegt hij in Stardumb Magazine over zijn drive.

Niet alleen zijn bandmaten uit The Manges en Stefan Tijs lopen met hem weg, ook collega-artiesten zijn vol lof. Wijlen Arturo Vega, kunstenaar en bedenker van het beroemde logo van de Ramones, proeft in het werk de sfeer van de New Yorkse punkband. Dat doet ook Kepi Ghoulie, punkrockartiest en zelf eveneens druk als schilder (zie zijn boek The Art of Kepi, uitgegeven door Stardumb). Bassist CJ Ramone, de opvolger van Dee Dee, drukt zich het treffendst uit: "Manuel's art is like Ramones songs in paint and canvas. Dark and dangerous, lonely but hopeful, tough and fragile, with love, hate and humor as the common thread."

Het boek Main Man van Manuel Cossu en Stardumb Magazine zijn te koop via www.stardumbrecords.com.