Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Tourtip

Tekst: Louis Nouws
wo 25 januari 2023

Dez Mona in topvorm

Tourtip

Met de release shows van het album Loose Ends in Brussel, Gent en Antwerpen maakte Dez Mona indruk. Vanaf januari gaat de band van start met een uitgebreide tour door Vlaanderen en Nederland. Een niet te missen concertervaring van een band in absolute topvorm.

In de voorbije decennia hield Dez Mona niet op het publiek te verrassen. Nog geen jaar na Lucy, een ‘werelds oratorium’ in samenwerking met het Antwerpse Baroque Orchestration X, komen zanger Gregory Frateur en zijn gezellen nu aankloppen met het kosmopolitische Loose Ends.

Op de negende langspeler van de groep wordt hoekige funk vaak afgewisseld met stuiterende discopop. “Na de donkere ballades uit ons vorige project, kozen we er bewust voor eens een opgewekte, rechttoe rechtaan-plaat te maken”, vertelt Frateur. “Dit keer wilde ik me niet teveel uitputten in metaforen: de teksten mochten simpel en in your face zijn.”

Op compositorisch vlak gaf Frateur het stuur in handen van gitarist Sjoerd Bruil en accordeonist Roel Van Camp. Dat droeg ertoe bij dat Dez Mona op Loose Ends uit zijn comfortzone trad en met een nieuwe sound begon te experimenteren. Zo speelt Van Camp op de nieuwe plaat vaker piano dan accordeon, is het aandeel elektronica toegenomen en bevatten sommige nummers ook ietwat bevreemdende, uitgesponnen instrumentale passages.
De nadruk ligt meer dan ooit op het ritme en de groove. Drummer Karel De Backer, de nieuwkomer in de band, geeft de muziek extra punch, terwijl de afwezigheid van een bassist op een ingenieuze manier wordt opgevangen door Bruil en Van Camp.

“Op Loose Ends gaan we back to basics”, geeft Gregory Frateur toe. “Maar dan wél zonder onze herkenbaarheid te verliezen.” Multi-instrumentalist Tijs Delbeke, die enkele jaren deel uitmaakte van Dez Mona, maar inmiddels naar Balthazar verkaste, tekende voor de productie.
 
Dez Mona live: 15 februari in Het Depot, Leuven; 1 maart in Ter Dilft, Bornem; 3 maart in CC, Maasmechelen; 4 maart in De Plomblom, Ninove; 18 maart in ’t Schaliken, Herentals; 25 maart in Muze, Heusden-Zolder; 15 april in De Kern, Wilrijk; 21 april in Mezz, Breda; 22 april in De Ploter, Wilrijk; 29 april in Stroming, Evergem; 11 mei in Willem II, Den Bosch; 13 mei in De Vorstin, Hilversum; 19 mei in Melkweg, Amsterdam; 9 juni in Gelderlandfabriek, Culemborg; 18 juli op Hoogtevrees Festival, Deventer.