Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Sander Warmerdam
wo 3 april 2024

Dopesick: the medicine kills

Blog

Sinds afgelopen zaterdag is de achtdelige serie Dopesick (2021) te zien op NPO 3 en NPO Start. Het laat zien hoe Amerika kapotging aan 'heroïne' op doktersrecept. Vooral oude mijnwerkersgebieden in de Smoky Mountains kampen met de ‘verscholen’ epidemie. Countryzanger Brad Paisley weet waar hij over zingt.

Tekst Sander Warmerdam Foto Wes Hicks

De comment van melaniepaul4336 onder de nieuwste video (2023) van countryzanger Brad Paisley zegt genoeg. Ze schrijft: ‘Ik kom uit Charleston, West Virginia en ik verloor mijn jongste dochter Lindsey in 2021 – ze was 28 – aan een fatale overdosis fentanyl. Bedankt voor dit liedje, Brad. Onze staat heeft een van het hoogste aantal doden door een overdosis in het land. Het is een onderschatte epidemie en we moeten er allemaal tegen vechten!’
 
Het nummer The Medicine Will gaat over de verwoestende werking die verslavende pijnstillers zoals oxycodon en fentanyl hebben op de bevolking van plattelandsgebieden zoals in Mount Hope, West Virginia. De inwoners die in de video van Paisley vertellen over hun worsteling met het leven hadden de zoon of dochter van Melanie kunnen zijn.
 
Brad Paisley weet waar hij over zingt. Dit zijn de mensen waartussen hij opgroeide. Hij komt uit Glen Dale, West Virginia en schreef met het album Son of the Mountains een eerbetoon aan zijn geboortegrond. Vier liedjes zijn tot nu toe verschenen, de rest volgt in de komende jaar. Op de nummers zijn gastoptredens van bluegrass-legendes Jerry Douglas (zang, dobro) en Dan Tyminski (zang, mandoline) en op Same Here is Volodymyr Zelenski te horen, de president van Oekraïne.
 
Dopesick
The Medicine Will lijkt een soundtrack-samenvatting van de achtdelige serie Dopesick (2021, sinds afgelopen zaterdag op NPO). Daarin wordt aan de hand van een aantal verhaallijnen verteld hoe farmareus Purdue Pharma (van de steenrijke Sackler-familie) schaamteloos veel geld verdiende door koste wat kost verslavende pijnstillers te slijten. Eerst helpen ze nog tegen de pijn (artrose, pijn na een medische ingreep, botbreuken), gaandeweg verandert het middel de samenstelling van het brein waardoor mensen afhankelijk worden – terwijl dat niet zo zou zijn, loog de fabrikant. Ze hebben het gevoel dat ze doodgaan als ze de pillen niet slikken. En ze gaan dood als ze te veel slikken. (‘Dopesick’ is als je je doodziek voelt door ontwenningsverschijnselen.)
 
They sell their lies by the bottle
Without an ounce of shame
A promise on a slip of paper
Guaranteed to dull the pain
 
Vooral een arme staat als West Virginia (met veel zware arbeid) wordt hard geraakt door de pijnstillerverslaving. Er ontstaat een opioïden-epidemie, het aantal doden door een overdosis is het hoogste in het land.
 
‘Er zit steenkool onder de bergen’, zingt Paisley, ‘En goud in die pillen.’ Als het leven hier je niet doodt, dan doen die medicijnen het wel.
 
Well, these are good God-fearing people
Just doing the best they can
And if the devil's in the details
Well, then hell's in milligrams
 
De hel zit in de milligrammen. Terwijl ambitieuze en amorele producenten en verkopers in Dopesick steeds weer nieuwe toepassingen en nieuwe pillen op de markt brengen, gaat de samenleving kapot. Een puberjongen sterft op een grasveld eenzaam aan een overdosis, een veelbelovend meisje van een jaar of zeventien verkoopt haar lichaam, Betsy verkoopt de juwelen van haar moeder om pillen te kunnen kopen.
 
Een van de meest schokkende scènes in de serie: de aflevering waarin dezelfde Betsy haar schaamte overwint en hulp zoekt bij de AA. Na de sessie komt er een deelnemer naar haar toe die vraagt hoe ze zich voelt. Mooi, denk je, medeleven. Tot ze vraagt of ze pillen wil kopen, ‘om van dat rotgevoel af te komen.’ Betsy wil misschien wel maar ze kan niet weigeren. Een paar afleveringen later is ze dood.
 
If living here don't kill you
The medicine will

Dit blog verscheen eerder op het blog spielereisubstack.