Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Festivaltip

Tekst: Louis Nouws
do 17 juni 2021

Eindelijk te zien: muziekdocumentaires op IN-EDIT

Festivaltip

Liefhebbers van muziekdocumentaires komen eindelijk aan hun trekken. Festival IN-EDIT, voor de derde keer georganiseerd, kon eind april niet doorgaan, maar kan nu de deuren openen. Centrale festivallocatie is Het Ketelhuis in Amsterdam, waar onder andere ‘Crock of Gold: A few Rounds with Shane MacGowan’ over de iconische frontman van The Pogues zijn Nederlandse première beleeft. Ook in Utrecht, Nijmegen, Rotterdam en Eindhoven zijn delen van het programma te zien.

IN-EDIT is een internationaal muziekdocumentaire festival dat in 2003 in Barcelona werd gelanceerd. Het festival wil met films from the backstage een ervaring neerzetten die laat zien wat er achter de schermen gebeurt en daarnaast een brug slaan tussen de muziek- en filmbranche. Er worden (online) inleidingen en Q&A’s opgezet en uiteraard is er livemuziek als dat maar enigszins mogelijk is.
 
Het aanbod is prachtig. In openingsfilm Crock of Gold: A few Rounds with Shane MacGowan duikt Julien Temple (The Filth and the Fury) diep in het leven van de gekwelde Ierse zanger van The Pogues, die op succesvolle wijze traditionele Ierse volksmuziek combineerden met de rauwe energie van punkrock. De film werd mede geproduceerd door Johnny Depp en won de Special Jury Prize op het Internationale Film Festival van San Sebastian.
 
Ook The Songpoet van Paul Lamont is voor het eerst in ons land te zien. Het is een intiem portret van de Amerikaanse singer-songwriter Eric Andersen die tegenwoordig in Nederland woont. Hij maakte ooit deel uit van de Greenwich Village folkscene in de jaren zestig. Nummers van hem werden gecoverd door onder anderen Johnny Cash en Bob Dylan. Er waren grote verwachtingen aan het begin van zijn carrière, maar hij werd nogal getroffen door tegenslag. De film gaat over roem, de kwetsbaarheid van een kunstenaarscarrière en de integriteit van de artiest.
 
Andere fraaie titels die op de rol staan zijn It Must Schwing – Blue Note Records, over de oprichters van het legendarische jazzlabel, de gebroeders Alfred en Francis Wolff; My Darling Vivian, over de eerste vrouw van Johnny Cash; It’s Yours: A Story of Hip Hop and the Internet, over hoe rap via de social media de wereld veroverde; A Tuba to Cuba, over het verband tussen Cubaanse ritmes en New Orleans-jazz.

Via de festivalsite is het blokkenschema te downloaden met alle voorstellingen, bioscopen en tijden en zijn tickets te koop.