Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Luistertip

Tekst: Louis Nouws
do 5 november 2020

Frans van Deursen: out of the blues

Luistertip

‘This could be the soundtrack to this moment in history’, zegt de Amerikaanse historicus en schrijver Russell Shorto over Talk Your Way Out Of The Blues van Frans van Deursen. Een goed moment dus om de video op onze site te plaatsen.

Foto Tjimpkje Prins

Talk Your Way Out Of The Blues is een bonustrack bij Frans van Deursens net verschenen album Motel Coyote. In twaalf songs doet hij daarop verslag van zijn roadtrip door de Verenigde Staten, in 2015, het jaar vóór Donald Trump tot president werd gekozen.
Van Deursen cruiste van Los Angeles naar Miami. In negen weken doorkruiste hij 17 staten op zoek naar nieuwe inspiratie en constateerde met pijn in het hart dat het land waarvan hij hield failliet bleek. De massa morde, het volk was boos.
 
Terwijl Van Deursen van Los Angeles door Californië, Nevada, Utah, Arizona, Colorado, New Mexico, Texas, Oklahoma, Arkansas, Louisiana, Alabama, Tennessee, North Carolina, Virginia, South Carolina en Florida naar Miami reed, gaf hij zijn ogen en oren goed de kost. Wie achter het stuur zit en over de eindeloze wegen zoeft, heeft zeeën van te vullen tijd. In zijn hoofd boetseerde hij zinnen, verhalen, liedteksten. 
 
Pas in 2019, toen het presidentschap van Donald Trump steeds groteskere vormen begon aan te nemen, vond Van Deursen het tijd om het stof van zijn liedteksten te blazen. Met gitarist Wouter Planteijdt toverde hij aan de keukentafel zijn teksten om in songs. Hij haalde Peer Wassenaar (bas) en Al McLachlan (banjo, dobro, mandoline) erbij en de band van Motel Coyote was compleet. Gerhardt Heusinkveld (o.a. Bean & The Fatback en Lavalu) was producer. 

Motel Coyote is Fans van Deursens derde album. Na Scherven Van Een Leeggedronken Nacht (waarop hij zijn vertalingen van Tom Waits zong) en De Vogel In Mijn Borst (waarop hij de poëzie van dichter Leo Vroman een muzikaal leven gaf) is het nu tijd voor Engelstalig eigen werk.