Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Louis Nouws
do 23 november 2023

Heaven LezersTop10 2023

Blog

Ook dit jaar konden lezers hun lijstjes met hun tien favoriete albums van het jaar insturen. De voorkeuren liepen – net als vorig jaar – behoorlijk uiteen. We noteerden in totaal 307 verschillende albumtitels. Natalie Merchant is de verrassende nummer 1. In het komende nummer van Heaven magazine tref je tientallen jaarlijstjes aan van medewerkers en genodigden. Je gaat ogen en oren tekortkomen.

Slechts 10 titels konden er in de lezerslijst komen, de rest is runner-up. Zo zijn er eervolle vermeldingen voor ­Hannah Aldridge, Margo Price, Luke Elliot, Melanie De Biasio, PJ Harvey, Dean Owens, Gabriels en Buddy & Julie ­Miller. Hun albums waren populair, maar vielen toch buiten de boot.

We gaven de albumtitels op nummer 1 tien punten, de nummers 2 kregen er negen en dat liep af tot één punt voor de nummers 10. 

Keep Your Courage van Natalie Merchant mag je toch wel een verrassende ­nummer 1 noemen. De Amerikaanse levert altijd kwaliteit, maar is niet zo gediend van ­promotiegedoe. 

Dat kun je niet zeggen van The Rolling Stones, die weer eens op het juiste moment hebben gepiekt met Hackney Diamonds. Jason Isbell and the 400 Unit deden nog net iets beter dan de Stones. 

Wilco, The National en Sufjan Stevens zijn vaste waarden in albumlijsten van het jaar, dus ook bij onze lezers. Dat het Ierse Lankum hoog scoort met hun imponerende folk-noir was ook wel te verwachten.  

Zach Bryan was vorig jaar een van de verrassende nieuwe namen en scoort ook dit jaar weer heel goed. Eilen Jewell en Lana Del Rey geven de lijst gelukkig nog wat meer vrouwelijk cachet en voorkomen de komst van a new kid on the block: Aaron Boyd is de onfortuineljke nummer 11 met zijn stemmige Coming Undone.

We bedanken alle inzenders voor hun lijstjes. 


Heaven Lezers Top10 2023

1 Natalie Merchant – Keep Your Courage

2 Jason Isbell and the 400 Unit – Weathervanes 

3 The Rolling Stones – Hackney Diamonds

4 Wilco – Cousin 

5 The National – First Two Pages of Frankenstein 

6 Sufjan Stevens – Javelin

7 Zach Bryan – Zach Bryan

8 Lankum – False Lankum 

9 Eilen Jewell – Get Behind the Wheel 

10 Lana Del Rey– Did You Know There’s a Tunnel Under Ocean blvd