Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Louis Nouws
do 4 augustus 2022

Jan Donkers: Forty Tracks

Blog

Een wat onorthodoxe autobiografie schrijven naar aanleiding van veertig nummers die iets betekend hebben in je leven? Muziek waarbij je hebt gehuild, gedanst, geneukt, van het volle leven hebt genoten?

Jan Donkers moest er even over nadenken toen Concerto Books hem dit project voorlegde, maar daarna tuimelde de muziek al snel over hem heen. “Er is zoveel muziek die een bepalende fase in mijn leven heeft begeleid, geïllustreerd, en mede daardoor onvergetelijk is geworden… toen ik begon te kiezen kwam ik snel op vierhonderd maar dat is zelfs met crowdfunding onhaalbaar, dus bleven we ons beperken tot veertig.”

“Toen me vervolgens werd ingefluisterd dat de internationale elite van striptekenaars en graphic novelists als daar zijn Robert Crumb, Derf Backderf, Erik Kriek, Joost Swarte, Christoph Mueller en vele andere prominenten dit wilden illustreren was er natuurlijk geen seconde aarzeling nodig.”

“Ik beschouw dit boek als een verjaardagscadeautje. Verwacht heus niet alleen de zogenaamde americana. We gaan van Ramones naar Mahmoud Ahmed, van Son House naar Bruce Springsteen, van Roky Erickson naar Guillermo Portabales, van André Hazes naar Jacques Brel. En had ik Slobberbone al genoemd?”

Hansje Joustra van Concertobooks: “Dit boek bevat 40 prachtige verhalen uit het rijke muziekverleden van Jan Donkers en verdient het om zo mooi mogelijk vormgegeven te worden.
Daarom hebben we onze favoriete tekenaars gevraagd voor een bijdrage en zijn de verhalen nu allemaal geïllustreerd door de eredivisie van striptekenaars uit de hele wereld! Ze doen dit allemaal bijna voor niets. Dat vinden we heel fijn, maar eigenlijk niet. We willen dat zij deze te gekke tekeningen ook gewoon betaald krijgen.”

En om dat voor elkaar te krijgen vraagt Concerto jou om ondersteuning: doneer nu en krijg afhankelijk van je donatie als tegenprestatie een gesigneerd exemplaar van het boek, een print of de mogelijkheid een originele tekening te kopen! Zie de site van Voordekunst

Jan Donkers (Amsterdam 1943) is een van de grondleggers van de Nederlandse popjournalistiek. Hij maakte vanaf eind jaren zestig talloze radioprogrammas voor de VPRO en werd de stem van Radio 1. Hij publiceerde talloze essaybundels en romans, en heeft nog steeds zijn wekelijkse radioprogramma.