Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Jerry Hormone: alles voor de muziek

di 29 januari 2019

Jerry Hormone: alles voor de muziek

Jerry Hormone: alles voor de muziek

Hoezo lastig, die tweede plaat? Met het 1 februari te verschijnen album The Jerry Hormone Ego Trip Swingt De Pan Uit! wordt de luisteraar, na het debuut Stout Stout Stout!, wederom getrakteerd op een lading energieke, gevatte, humoristische, Nederlandstalige garagerockliedjes. Als we de naamgever van het gezelschap mogen geloven, en waarom zouden we niet, is de koek nog lang niet op.

“Ik heb de afgelopen vijftien jaar zeker 150 coupletten en refreinen op cassettes en cd's gezet en daar komt nog altijd nieuw spul bij”, zegt Jerry Hormone (36). In een vorig muzikaal leven was hij gitarist bij punkrockband The Apers in Rotterdam, de plek waar hij opgroeide. Tegenwoordig woont hij in Amsterdam, is hij columnist-auteur en heeft hij onder zijn eigen naam Jeroen Aalbers teksten gemaakt voor ruim honderd Borre- kinderboekjes. Als Jerry Hormone bracht hij de verhalenbundel Het is maar bloed uit.

Ergens eind 2015 begon hij aan het avontuur met The Jerry Hormone Ego Trip en dat bevalt hem goed, want hij kan er veel van zijn eigen ideeën kwijt. "Er staat een nummer op dit album dat ik al tien jaar geleden maakte." Op de vorige plaat, evenals deze opgenomen in de Rotterdamse Paf! Studio, speelde Hormone zelf nog veel gitaar- en baslijnen in. "Dit is een echte bandplaat en heb ik geen instrument aangeraakt. We hebben hem zo goed als live opgenomen en dat ook nog eens in een vloek en een zucht."

Met die band achter hem, The Tambles uit Gouda, is hij maar wat blij. Hij leerde de schoolvrienden Ruben Drenth (gitaar, trompet, toetsen), Freek Struijs (gitaar), Jim Remers (bas) en Tijs Tonus (drums) kennen toen ze meededen aan de Talent Stage op het Rotterdamse Metropolis-festival waar Hormone in de jury zat. Hij zag meteen wat in het kwartet en al snel zaten ze samen in het oefenhok. Ook daar konden ze het goed met elkaar uithouden en toen ze voor Stout Stout Stout! de studio in doken en aansluitend optredens gingen doen, werd het vijftal een eenheid. Weer later, in 2017, werkten ze overigens samen tijdens The Velvet Underground & Nico 50 Jaar-Tour, waaraan ook violist Felix Bruyn en zangers Carol van Dijk, Henk Koorn en Maurits Westerik meewerkten.

"Weet jij een betere band voor me? Ik niet in elk geval. Die mannen zijn zo'n vijftien jaar jonger dan ik, maar ze zijn heel volwassen en verantwoordelijk. Met nog vier Jerry Hormones had ik dit niet gered. Ze kennen alles uit de sixties en de gretigheid waarmee ze dingen oppakken is geweldig. Ruben speelde geen orgel maar had zo'n ding staan en ging het proberen. En die gast kan werkelijk álles kan arrangeren en nog vlot ook. Koortjes? Met The Apers deden we dat op gevoel. Hier gestructureerd."

De plaat dondert erin met Oxazepam, een loflied op het veelgebruikte kalmeringsmiddel. Hormone kent het medicijn uit eigen ervaring. “Mijn opa vrat die dingen en toen hij overleed, vond mijn moeder nog honderd van die pillen. Ze zei: daar houd jij toch van.” Ook andere onder de in totaal veertien liedjes bevatten een of meerdere elementen uit het echte leven van Hormone. “Nummers over vrouwen zijn meestel niet echt gebeurd. Hoewel, Alleen maar werk gaat over een escort en daar heb ik tussen mijn twee relaties zes weken mee samengewoond.” Over de rode draad van de plaat: “Ieder nummer wringt wel, soms stiekem.”

Jerry Hormone is de wilde punkjaren al een tijdje voorbij, woont samen met een docente Nederlands en is, als we zijn tijdlijn mogen geloven, inmiddels mede-eigenaar van een volkstuin én een camper. Het leven is georganiseerd en gestoeld op realisme – “ook ik moet gewoon de vaste laten betalen”, klinkt verre van punk - en dat bevalt hem prima. “Toen we rond 2003 met The Apers twee keer op Lowlands hadden gespeeld liep ik bij wijze van spreke te wachten tot we voor Pinkpop werden gevraagd en groot zouden worden. Ik hoefde geen rijbewijs te halen, want ik zou een chauffeur hebben. Kun je het je voorstellen?”

Maar ho even, inkakken is er niet bij. Voor de eerste videoclip, Mannentranen, zat hij een hele middag aan een tafel om daar vijf kilo uien weg te snijden terwijl de camera hem in de greep hield. En voor clip nummer twee, Alles kan kapot, reed hij onlangs met zijn kersverse, voor 125 piek aangeschafte tandem zonder aarzelen de ijskoude zee in. Alles voor de muziek, de lol en zijn makkers van The Jerry Hormone Ego Trip.

The Jerry Hormone Ego Trip Swingt De Pan Uit! verschijnt 1 februari op cd en vinyl bij Excelsior. De presentatie is die dag in Rotown.

Voor shows: https://showcase.fm/thejerryhormoneegotrip