Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Festivaltip

Tekst: Marcel Haerkens
wo 4 mei 2022

Moulin Blues 2022

Festivaltip

Onder het motto ‘Let the good times roll again…‘ gaat Moulin Blues in het Limburgse Ospel 6 en 7 mei eindelijk weer van start. Er zit een hiaat tussen dit weekend en de laatste editie die in 2019 plaatsvond maar het affiche is er niet minder indrukwekkend om geworden met ruim twintig acts die zowat alle facetten van het blues- en rootsspectrum beslaan, van gevestigde namen, latent talent en enkele opmerkelijke verrassingen.

Er hangt echter ook een grauwsluier over dit nieuwe festivaljaar. Op 10 maart jongstleden overleed vrij onverwacht Fons Daamen die als bestuurslid en programmeur aan de basis van Moulin Blues stond. Ruim dertig jaar was hij stuwende kracht en boegbeeld van het festival waar hij ook nog voor een groot deel verantwoordelijk was voor de recente line-up. Deze editie wordt dan ook speciaal aan hem opgedragen.
 
Daamen zou het allemaal gewaardeerd hebben. Van Richville, het alias van duo Richard van Bergen (gitaar, zang) en JJ Goossens (drums, percussie) die de repeterende North Mississippi hill blues van R. L. Burnside koppelen aan de hypnotiserende boogie van John Lee Hooker, tot voormalig Van Morrison protegé James Hunter met zijn zinderende soul en swingende r&b. Of van de explosieve powerblues van de Dynamite Blues Band tot Cedric Burnside, jawel, kleinzoon van voornoemde R. L. Burnside, die met zijn laatste album I BE TRYING bewijst dat de erfenis van opa bij hem in goede handen is.
 
Nog enkele krenten uit de toch al copieus gevulde pap:
De Texas Blues Guitar Summit is een gelegenheidsformatie rond gitaarkanonnen Anson Funderburgh, Mike Morgan en Shawn Pittman. Eerstgenoemde liet in 1977 voor het eerst van zich horen met zijn begeleidingsband The Rockets, speelde een blauwe maandag in The Fabulous Thunderbirds en werkt vanaf de jaren nul ook steeds vaker als producer. Morgans backingband noemt zich The Crawl en de aan één oog blinde, voormalige motorverkoper opteert doorgaans voor het potige blueswerk waar Pittman, Benjamin van het drietal wat vaker de akoestische gitaar ter hand neemt.
 
Met het verschijnen van hun gelijknamige debuut was het nauwelijks te geloven dat het uit Toronto en omstreken afkomstige Bywater Call pas enkele jaren bestond. De 7-koppige Canadese formatie rond de heerlijk licht rauw zingende Meghan Parnell en gitarist Dave Barnes klinkt strak als een Zwitsers uurwerk, maar laat in haar soms kamerbreed uitgesponnen songs genoeg ruimte over voor improvisatie om het spannend te houden. De songs die voornamelijk door het tweetal geschreven zijn putten uit de rijke zuidelijke Amerikaanse muziekhistorie waarin blues, gospel, soul en Southern rock een hecht verbond vormen. De band zou twee jaar geleden al in Ospel spelen maar dat ging toen vanwege de bekende reden niet door. Op het podium klinkt het gezelschap sensationeel dus deze herkansing zou wel eens groots kunnen uitpakken.
 
Birdmens is wat we in vroeger tijden een supergroep noemden. Als Ian Siegal, wiens prachtige nieuwe album STONE BY STONE net is verschenen, Jon Amor (Hoax, Amor), Jonny Henderson (Siegal, Matt Schofield) , Joel Fisk, Bob Fridzema, de enige Nederlander binnen deze verder Britse club, Dave Doherty, Giles King en Rob Barry de handen ineen slaan, mag je met recht een all star band spreken. Hun met verouderd materiaal, telefoons en soms krakkemikkige internetverbindingen opgenomen album LOCKDOWN LOADED, waarbij elk van de mannen vanwege corona vanuit zijn eigen bubbel opereerde, blijkt een schot in de roos te zijn. Zelden werd blues zo rauw, inventief en urgent geserveerd. Horen is geloven. Hoe dit live te reproduceren? Wie wil kan het meemaken komend weekend in Ospel.
 
Voor volledig programma en meer informatie: www.moulinblues.nl.