Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Interview

Tekst: Steven Walter
do 23 mei 2024

néomi: Audrey’s dochter

Interview

Begin deze maand verscheen Somebody’s Daughter. Het debuutalbum van singer-songwriter néomi (26). Net als iedereen is zij somebody’s daughter. In dit geval van Audrey en Johan. Tijdens het interview in haar ouderlijk huis in Zwijndrecht schuift ook de moeder aan en dat levert een mooi gesprek tussen dochter en moeder op.

Tekst en foto: Steven Walter

Audrey bekijkt samen met néomi de plaat die op dat moment vers van de pers is gekomen. Trots is duidelijk zichtbaar op haar gezicht. Ze hoopt dat de liedjes van haar dochter anderen verder kunnen helpen. “Het is mooi als het hen iets brengt. Ik krijg er zelf inzichten door. Zoals de clip van Somebody’s Daughter. Daarin zie je uitsluiting, zoals dat dagelijks op bijvoorbeeld schoolpleinen gebeurt. Mogelijk zien de pesters wat ze doen en leren anderen dat ze niet over zich heen hoeven laten lopen.”

Vervolgens begint er een tweegesprek tussen ouder en kind.
Audrey: “néomi is heel creatief, heel eigen. Ik ben het niet altijd eens geweest met de wegen die ze koos. Als ouder wil je voorkomen dat je kind haar neus stoot. En in de muziekwereld is het niet een vanzelfsprekendheid dat je je boterham kunt verdienen. Dat is een moeilijk pad. Als néomi iets wil, lukt het ook wel. De twijfel bij ons zat meer in de omstandigheden waarover je geen controle hebt. Het was geen geijkt pad, maar je blijft haar steunen.”
néomi:  “Wat hadden jullie gedaan als er niets uit was gekomen? Ik bedoel, voor mij was er geen plan B.”
Audrey: “Je was toen nog heel jong. Er was altijd tijd om alsnog te studeren en ander werk te zoeken. Toen corona toesloeg en alles stilviel, dacht ik wel even: oh jee.”
Bij Eurosonic Noorderslag werd dit jaar aandacht gevraagd voor grensoverschrijdend gedrag in de muziekwereld. Moeder Audrey kent de verhalen en maakte zich daarom zorgen over haar dochter.
Audrey: “Haar manager leerde ze via Facebook kennen. Hij pikte haar liedjes via social media op. Ze vertelde dat ze ontdekt was en dat ze met hem ging afspreken in Amsterdam. ‘Oh nee’, dacht ik, ‘Jij gaat niet alleen met een vreemde man afspreken.’”
néomi: “Ik ben gewoon gegaan hoor.”
Audrey: “Ja, en ik zou achter je aan gaan, als je dat zou doen. Ik wilde gewoon niet dat er iets naars en raars zou overkomen.”
néomi: “Ik sprak af in een café. Bewust, omdat daar meer mensen zouden zijn. Je had echt niet bang hoeven zijn. Je weet toch dat ook altijd nadenk over dingen.”
Audrey: “Ja, dat is waar. Je bent wel verstandig. Goed hoor om in een café, waar ook nog eens een vriendin aanwezig was, af te spreken.”
néomi: “En ik bel pa en jou altijd als iets niet gaat.”
Audrey: “Gelukkig doet ze dat. Je bespreekt dan even de situatie. Wat ga je doen? Echte angsten had ik niet, maar ik wilde wel dat ze goed oplette.”
néomi: “Ik wil toch even opkomen voor vrouwen die slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag zijn geweest. We kunnen zeggen dat ik goed nadenk over wat er gebeurt, maar het kan op ieder moment waar dan ook misgaan. Ik loop altijd met mijn sleutels tussen mijn knokkels. Classic. Het garandeert niet dat een man niets doet, maar in uiterste nood kun je het als een wapen gebruiken.”
Audrey: “Haar vader en ik zijn supertrots op wat ze doet. Ik weet nog je allereerste soloshow. Dat was gewoon in het voorprogramma van Don McLean!”
néomi: “Ja, en hij was nog heel goed bij stem. Hoe oud is hij onderhand? Dik in de zeventig? Wat een eindbaas.”
Audrey: “Iedereen zei: “Wat een leuke zangeres is dat.” “Dat is mijn dochter!” riep ik enthousiast. Tegenwoordig denk ik wel: niets zeggen. Maar toch, in Austin tijdens South By SouthWest had ik er wel moeite mee. Mensen vroegen: “Do you know this singer?” “Yes, I know her. That’s my daughter!”
néomi: “Ik vond het prima hoor, maar mijn manager vroeg wel of jullie het supporteren iets konden beperken.”
Audrey: “Ja, het moest wel een beetje professioneel blijven. Maar ik had er geen woorden voor. Het is zo bijzonder als je je dochter op zo’n podium ziet staan.”

In de komende nummer van Heaven magazine staat een interview met néomi. Daarin vertelt ze over de extremen waarmee ze moet leven en toont zij de waarde van veerkracht.

néomi live: 24 mei in Merleyn, Nijmegen; 25 mei in Tolhuistuin, Amsterdam, 30 mei in Muziekgieterij, Maastricht; 9 juni op Best Kept Secret, Hilvarenbeek.