Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Luistertip

Tekst: Louis Nouws
wo 31 januari 2024

NITS on fire

Luistertip

‘On the 16th of May 2022 our studio De Werf burned down to the ground. The fire took everything. The fire gave us this album. The Tree is still standing. The bird is still singing.’

Foto Wim van de Hulst

De uitspraak op de hoes van het nieuwe mini-album van NITS vat in een notendop samen welke gebeurtenissen tot het ontstaan van het album Tree House Fire hebben geleid, maar vertelt ook iets over de vastbeslotenheid van de band om de draad meteen weer op te pakken. Op basis van iPad-demo’s die Henk Hofstede had gemaakt, zijn de mannen gaan repeteren en opnemen, eerst in een gehuurde oefenruimte, daarna in Studio 150 in Amsterdam-Noord.

De teksten reflecteren soms op een zwerftocht door en rond het gebouw, kijken dan weer vanuit het perspectief van een boom die behouden is gebleven of een specht die het allemaal heeft zien gebeuren. Ze laten zich lezen als een allegorie, hetgeen kraakhelder wordt in het laatste nummer, waarin de koude realiteit van dit verlies, maar ook verlies in het algemeen, onthutsend duidelijk wordt.
 
Eén van de meest creatieve popbands van Europa
De afgelopen vijf decennia hebben NITS met hun volstrekt eigen sound en aanpak een onuitwisbare bijdrage geleverd aan de Europese popcultuur. De band rond zanger en tekstschrijver Henk Hofstede, drummer/percussionist Rob Kloet en toetsenist Robert Jan Stips bracht sinds hun oprichting in 1974 meer dan 30 albums uit en mocht talloze prijzen en onderscheidingen in ontvangst nemen, waaronder vier Edison Awards en de Popprijs.
 
Een belangrijk deel van hun geschiedenis is gebaseerd op de nummers die iedereen kent, In The Dutch Mountains, J.O.S. Days, Adieu Sweet Bahnhof en Nescio. Maar het is juist ook hun immer verdergaande ontwikkeling die NITS tot een van de meest creatieve en vernieuwende popbands van Europa maakt. Ieder album vertelt een nieuw verhaal, zoals Ting (1992) of Les Nuits (2005) of ook het meer recente ‘drieluik’ Angst (2017), Knot (2019) en NEON (2022). Tree House Fire kan gerust aan deze lijst worden toegevoegd.

Uit de recensie van Ruud Heijjer in het aankomende nummer van Heaven magazine: Hofstede zingzegt zijn teksten laconiek op spreektoon, slechts soms omhooggaand in toon. Begeleid door de ingehouden, repetitieve en melancholieke, soms zelfs autonoom klinkende muziek achter hem levert dat een uiterst emotioneel, krachtig levensteken op.
 
NIT50 Tour
De NIT50 jubileum tour voert de band dit voorjaar langs de Europese steden die een grote rol in hun carrière hebben gespeeld. Parijs, Zürich, Antwerpen, Brussel en natuurlijk Amsterdam. Veel optredens zijn uitverkocht, maar voor het toegevoegde concert op 14 april in Carré zijn nog kaarten.