Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Festivaltip

Tekst: Bram van Schaik
wo 30 maart 2022

Oude punk Bop Spit speelt hoofdrol in stopmotion speelfilm

Festivaltip

Nu te zien tijdens het Kaboom Animation Festival, hopelijk binnenkort op de buis: de Braziliaanse stopmotion speelfilm ‘Bob Spit - We Do Not Like People’ over een oude, boze punk. Mogelijke de langste, zeker niet de eerste stopmotion film met een muziekthema.

De film is bedacht en gemaakt door regisseur Cesar Cabral en gebaseerd op het werk van de in het eigen Brazilië razend populaire striptekenaar Arnaldo Angeli Filho, beter bekend als Angeli. Het verhaal: Angeli is klaar met zijn personage Bob Spit, een groene punkrocker die in zijn eigen wereld achterna wordt gezeten door gemuteerde mini Elton Johns. Maar Bob Spit heeft zo zijn eigen plannen en besluit de tekenaar op te zoeken. Dat leidt tot bizarre en hilarische situaties. Verrassende mix van roadmovie, documentaire en comedy, prachtig vormgegeven in stopmotion.
 
Baby Snakes
Bob Spit mag dan, bij mijn weten, de eerste muziek-gerelateerde stopmotion speelfilm zijn, de techniek is al, vaker ingezet. En met prachtige resultaten. Voor de eerste duiken 45 jaar terug in de tijd. Toen kwam Frank Zappa, altijd al pionierend op audiovisueel gebied, met de film Baby Snakes. Naast concertopnamen van zijn geweldige Frank Zappa's Halloween-concert uit 1977 in het Palladium Theater in New York City en backstage capriolen van band en crew, was daar de tovenaar Bruce Bickford. Deze  bekroonde animator liet een Frank Zappa kleifiguur allerlei krankzinnige avonturen beleven.
 
Ron en Russell
Wie wat rondstruint op het web, ontdekt dat bandjes vooral de laatste decennia geregeld de stopmotion hebben ingezet. Check Fleet Foxes, Radiohead en The White Stripes. En veertig jaar na Frank Zappa later zetten ook Ron en Russell Mael van de band Sparks, die qua genialiteit en vernieuwingsdrang op velerlei terreinen niet onderdoen voor Zappa, de stopmotion in. Voor het nummer Edith Piaf (Said It Better Than Me) van het album Hippopotamus (2017) lieten ze een bijzondere videoclip maken door regisseur Joseph Wallace. Ook een Nederlandse stop-motion specialist had hier een belangrijke rol. Roos Mattaar, in Culemborg opgegroeid en al jaren woonachtig in Bristol, werkte wekenlang dag en nacht aan de poppen uit de clip.
 
Prime time
De mooiste ervaring had ze enkele weken na de première toen ze met de mini Ron en Russell acte de presence gaf bij de BBC in Londen. Daar moest Sparks op prime timelive optreden tijdens de veelbekeken The One Show, met de poppen pontificaal op het keyboard van Ron. De poppenmaakster bracht de hele dag door met de broers. Die wilden de poppen maar wat graag meenemen naar hun huizen in Los Angeles. Tevergeefs, Roos Mattaar gaf geen krimp en nam haar creaties gedecideerd mee terug.
 
Bob Spit - We Do Not Like People is 2 april nog te zien in Eye. Tickets koop je hier.