Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Luistertip

Tekst: Louis Nouws
vr 4 juni 2021

Phase Out: La Belle Époque

Luistertip

Vandaag brengt La Belle Époque Phase Out uit, de tweede single van het album La Belle Époque Volume 1, dat Danny van Tiggele (Mister and Mississippi, Tousch) opnam met bevriende muzikanten onder wie Judy Blank, Marien Dorleijn, Anne Soldaat, Blaudzun, Pablo van de Poel, Ruben Hein en Yorick van Norden.

Begin 2020 blies Danny van Tiggele het stof van enkele nummers die al enige tijd op de plank lagen maar die niet leken te passen in het repertoire van de groepen waarin hij zit. Hij besloot ze op te nemen met een aantal van zijn favoriete songwriters en muzikanten. Het resulteerde in La Belle Époque, Volume 1, dat in september zal worden uitgebracht.
 
Phase Out is de rocksong van het album. Daarnaast is het ook het nummer dat de meeste versies heeft gekend. Het was oorspronkelijk een demo voor de tweede Mister and Mississippi-plaat, maar het werd al vrij snel geschrapt. Aan het begin van de opnamen voor La Belle Époque was snel duidelijk dat deze track een andere energie nodig had. Een live feel. Het is een grote eer dat Pablo van de Poel de zang voor zijn rekening wilde nemen en een weekend opnemen in zijn Electrosaurus Southern Sound Studio was een feest."
 
Op de eerste dag van het weekend schreven Danny en Pablo de song samen af. Ze fantaseerden over een door Jimi Hendrix geïnspireerde driekwarts groove en het psychedelische einde met een ouderwets lange gitaarsolo was de laatste toevoeging die de song nodig had. Die nacht ging er een demo naar de band. De volgende dag kwamen iedereen, bewust zonder veel voorbereiding, naar de studio. Naast Pablo en Danny zijn Kees Schaper op drums, Gerben Bielderman op bas en Tom Broshuis op gitaar te horen.
 
Pablo vertelt: "De song gaat over de controle die wij denken te hebben als mensheid. Eigenlijk levert dat vaak gigantisch veel stress op terwijl veel van deze zaken uiteindelijk tóch wel gebeuren of juist niet, met of zonder onze inmenging. We hebben nou eenmaal niet alles in de hand en dat is maar goed ook."