Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Luistertip

Tekst: Louis Nouws
wo 13 juli 2022

ROOTZZ-festival viert eerste lustrum

Luistertip

De vijfde editie van festival ROOTZZ is op 29 oktober in Mezz, Breda. De eerste namen zijn bekend: Parijzenaar Baptiste W. Hamon zingt zijn americanachansons; de Amerikaanse Jesca Hoop haar eigenzinnige folksongs en Alberta Cross uit Engeland brengt indiefolk. Meer namen worden in de aanloop naar het festival bekend gemaakt.

Baptiste W. Hamon
Tijdens een van zijn zeldzame bezoeken aan Frankrijk doopte de Amerikaanse country- en folkmuzikant, zanger en verhalenverteller Townes Van Zandt – een van de absolute helden van Baptiste W. Hamon – zijn croissant in een groot glas Jack Daniels. Als ontbijt. Een bizarre kruising van Amerikaanse en Franse tradities en een treffende metafoor voor de muziek van Baptiste W. Hamon. Met Jusqu’à La Lumière’ verscheen dit jaar zijn derde album. “Wat een bijzondere combinatie: Franstalige chansons met Amerikaanse country en americana à la Townes Van Zandt. Parijzenaar Baptiste W. Hamon doet het. (…) Matthijs en Rob, letten jullie op?”, schreef dagblad Trouw naar aanleiding hiervan.
 
Jesca Hoop
De Amerikaanse singer-songwriter Jesca Hoop is ontdekt door Tom Waits, zong in de band van Peter Gabriel en trok naar Engeland op voorspraak van Elbow-frontman Guy Harvey. Inmiddels woont ze al enige jaren in Manchester. Haar muziek vindt zijn fundament in traditionele folk, maar kent ook invloeden uit andere genres met meer ruwe en experimentele kanten. Dat hoor je ook terug in haar karakteristieke stem, Hoops inventieve zangkunsten zijn al even prachtig als indrukwekkend.
 
Alberta Cross
Alberta Cross heeft er al een imposante tourgeschiedenis opzitten. Als headliners, maar ook met supportact van onder meer Oasis, Neil Young, Black Rebel Motorcycle Club en Mumford and Sons. Gelukkig heeft het aangezicht van al die immense arena’s niet tot duizend-en-één-dozijn-stadionrock geleid. Integendeel. De van oorsprong Zweedse Petter Ericson Stakee is inmiddels het enige originele bandlid, maar blijft onverstoorbaar prachtige liedjes afleveren, die ook in een gestripte versie meer dan overeind blijven.
 
ROOTZZ is een indoor-festival voor rootsmuziek dat zaterdag 29 oktober plaatsvindt in het Bredase poppodium Mezz. Tickets zijn te koop via de website van Mezz voor € 20 (€ 15 voor Early Birds). De deuren van Mezz gaan om 19.30 uur open.