Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Tourtip

Tekst: Louis Nouws
za 4 juni 2022

Tourtip: Maarten Hogenhuis & Nationaal Jeugd Jazz Orkest

Tourtip

Tweede pinksterdag is de première van een bijzondere samenwerking tussen meestersaxofonist, componist, arrangeur en bandleider Maarten Hogenhuis en de door hem vormgegeven zevende formatie van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Daarna volgt een tournee door het land.

Negentien supertalenten doorlopen onder aanvoering van Hogenhuis een tweejarig coachingtraject waarin de generatie van de ‘jazz van nu en morgen’ diverse tournees en nationale en internationale samenwerkingsprojecten aangaan.
Het NJJO speelt grotendeels door Hogenhuis nieuw geschreven repertoire: een mix van jazz, rock en afrobeat, waarbij hij inspiratie put uit actuele thema’s zoals klimaat en vrouwenrechten.  
De première is op 6 juni om 20.30 uur (Tweede pinksterdag) in het Bimhuis te Amsterdam. Het publiek kon al kennismaken met het NJJO tijdens twee optredens in Matthijs Gaat Door. 
 
Maarten Hogenhuis/NJJO
Maarten Hogenhuis maakt deel uit van de hybride jazzpopformatie BRUUT!, is bandleider van zijn eigen trio en speelt onder meer in duo samen met gitarist Jesse van Ruller. In 2019 werd hij gevraagd voor de Compositie Opdracht van het North Sea Jazz Festival.  
Eerdere artistieke leiders van het NJJO waren Ruben Hein, Anton Goudsmit, Martin Fondse, Eric Vloeimans, Benjamin Herman en Peter Guidi. Het Nationaal Jeugd Jazz Orkest is een project van Stichting Jazz in Actie (JA) die werd opgericht door de Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb). Stichting JA mobiliseert en ondersteunt de spelers binnen het Nederlandse jazzveld (musici, instellingen, podia, conservatoria, festivals en andere jazzinitiatieven) bij het uitvoeren van onderscheidende activiteiten.

Maarten Hogenhuis & NJJO live: zie voor data en locaties de website van het orkest.